Vi behöver ett respektfullt debattklimat

Avgörande för det demokratiska samtalet

Tillsammans med Sacoförbundens ordföranden undertecknar jag en debattartikel som har en allvarlig uppmaning till våra politiker inför valet; att de ska argumentera med fakta och respekt.

Publicerad Av

Anslaget i den politiska debatten sätter tonen för hela samhällsklimatet och det är avgörande för det demokratiska samtalet.

Saco är partipolitiskt obundet och tar inte ställning för eller emot något politiskt parti, men:

”Respekt för varandra och respekt för kunskap är dock något vi borde kunna förvänta oss av alla politiker, oavsett partifärg. Så är det många gånger inte idag. Allt för ofta tycks ingången vara att antingen är man fullständigt överens med någon i en fråga eller också är det fritt fram att vara otrevlig mot meningsmotståndaren.”

Jag har många gånger lyft fram vikten av skolan som ett värn för demokratin. De humanistiska och demokratiska värderingar som vårt land bygger på får sina förutsättningar genom skolan med undervisning grundad på fakta och förmedling av kunskap.*

Som vi också skriver i debattartikeln:

”Vi lever i en tid då riskerna med desinformation och polarisering är minst sagt uppenbara. I vår omvärld ser vi nu Rysslands helt verklighetsfrämmande motivering av anfallskriget mot Ukraina, men vi ser också splittrade demokratier där människors verklighetsbild skiljer sig åt i grunden och där det blir allt svårare att mötas.”

Jag hoppas du som läser detta också vill sprida och dela artikeln och även kräva att Sveriges politiker inför valet (nu och framöver) hörsammar våra fyra krav:

Visa varandra respekt även om ni har olika åsikter
Grunda argumentation och politiska förslag på fakta
Lyssna mer på experter
Skapa en konstruktiv debatt för att lösa svåra samhällsutmaningar

Länk till debattartikeln i Aftonbladet:
Saco: Sluta att bråka och håll er till fakta, politiker (aftonbladet.se) Länk till annan webbplats.

*Andra länkar:
Nyheter 24: https://nyheter24.se/debatt/878728-skolan-har-ett-ansvar-att-lara-barn-om-faktagranskning Länk till annan webbplats.

Dagens Samhälle: https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/skola/skolans-kallkritik-bor-utokas-med-sjalvkritik/ Länk till annan webbplats.

Göteborgs-Posten: https://www.gp.se/debatt/%C3%B6desfr%C3%A5ga-att-st%C3%A4rka-skolans-demokratiarbete-1.5771344 Länk till annan webbplats.

Dagens Samhälle: https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/skola/skolan-maste-sta-upp-for-demokratin/ Länk till annan webbplats.

Dagens Arena: https://www.dagensarena.se/opinion/demokratin-maste-vinnas-av-varje-generation/ Länk till annan webbplats.

”Anslaget i den politiska debatten sätter tonen för hela samhällsklimatet och det är avgörande för det demokratiska samtalet.

Åsa Fahlén


Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas Riksförbund

Mejla