Personliga aversioner?

Dr Cais blogg, som tar upp politik, skola och samhälle, har kommenterat den på ett insiktsfullt sätt. Låt mig citera några rader som kanske sätter huvudet på spiken in denna märkliga iver att låta lärare få ”betyg”, som ska styra lönen.

Publicerad Av

”Antagligen har vi att göra med den sedvanliga förföljelsen av lärarkåren. Alltså ligger rent politiska och - väl ibland rent personliga (?) - aversioner mor lärarkåren bakom dessa imbecilla försök att skada en redan hårt prövad yrkesgrupp."

Men alla håller inte med i den rätt omfattande kritiken som framförs på många håll. En som försvarar elevbetyg på lärare är moderaten Lars Björndahl, kommunpolitiker från Lidingö. På sin blogg undrar han varför lärarfacket är oroligt för återkoppling.

Den som läser artikeln noga ser dock att debattartikelförfattarna vill ha verklig återkoppling genom kontinuerlig utvärdering, men att lönesättningen inte ska kopplas till ”elevers betygsättning”. Lönesättningen är rektors ansvar.

Om jag förstår Trevor Dolan rätt så ska utvärdering, om den ska kunna användas konstruktivt, lämnas anonymt och gälla hur organisationen ska bli bättre och leverera bättre resultat. Om man börjar peka ut individer (på kanske lösa grunder) så börjar människor skydda sig och försvara sig. Och ängsliga lärare är inte vad vi behöver, utan trygga och kunniga lärare är väl ändå målet – även för läkaren och politikern Lars Björndahl.

De flesta blogginlägg delar som sagt kritiken mot Sollentunas och Malmös försök att koppla elevbetyg till lönesättning. Socialdemokraten Roger Jönsson skriver på sin blogg att "det är en självklarhet att eleverna är med och utvärderar utbildningen med jämna mellanrum. Tillsammans med läraren används sedan det underlaget för diskussioner kring hur utbildningen ska bli bättre, mer individualiserad och ge eleverna fler möjligheter.

Detta sker runt om i Sverige med gott resultat utan att behöva använda betygssättning av lärarna eller knyta den till löneutvecklingen."

Många bloggare  är väldigt positiva till debattartikeln, nämnas kan Mats Olsson som på sin lärarutbildarblogg Tysta tankarlänk till annan webbplats stödjer förbundets kritik.  En annan blogg är Christermagister. Ytterligare en är Lankilde som jämför med utvecklingen i USA och att lärarfacken även där protesterat mot att enskilda lärare ska utvärderas på ett oseriöst vis.

Läs också debatten på SvD Brännpunkt där frågan diskuteratslänk till annan webbplats engagerat av läsarna.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla