Tuff debatt om lärarutbildningen och kvalitén på studenter

Häromdagen uppmärksammade bloggen ett tufft och uppfriskande debattinlägg i Sydsvenskan av Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö högskola.

Publicerad Av

Nu har han fått ett svar. I dag skriver Nanny Hartsmar, universitetslektor vid lärarutbildningen på Malmö högskola, i debattinlägg med rubriken Rutten debattnivå. Hon gillar inte att studenterna liknas vid "rutten frukt" av Pålsson Syll.

Istället försvarar hon sin verksamhet och menar att problemen i lärarutbildningen inte alls kan skyllas på dåliga studenter.

"Om jag jämför de krav som ställdes under min lärarutbildning med de som ställs idag, så kan jag konstatera att jag skulle ha fått slita avsevärt mer idag för att få min examen. Kurskraven är på en nivå som de på 70-talet inte var i närheten av.
Jag känner inte igen bilden av sänkta krav. Jag känner däremot igen bilden av lärare som suckar över att det var bättre förr, när merparten av studenterna och lärarna rekryterats med liknande kulturkapital i bagaget."

Nanny Hartsmar avslutar:

"En debattnivå som liknar dagens lärarstudenter vid rutten frukt främjar vare sig lusten att gå lärarutbildning eller respekten för dem som arbetar där. Det är debattnivån som känns rutten."

Ta del av debatten och bedöm om man får vara så pass skarp som Pålsson Syll väljer att vara, eller om man måste vara mer fin i kanten för att främja "lusten att gå lärarutbildningen"?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla