Elever får ge lärare betyg även i Göteborg

I Göteborgs-Posten kan man läsalänk till annan webbplats att Göteborgs politiker valt att slå in på den väg som så många varnar för. Men det tycks som om kommunpolitiker slänger sig efter denna "quickfix" som mirakulöst ska höja resultaten i skolan. Bara elevernas omdömen styr lön så blir allt bra.

I ännu en artikellänk till annan webbplats beskriver man kritiken från lärarna, som är bekymrade och ser politikernas förslag som kränkande och även med risk för betygsinflation.

Bland läsarkommentarerna i G-P kan man läsa många kritiska synpunkter.

En intressant erfarenhet och reflektion kommer här:

"Jag undervisar på universitetsnivå i Mexico och här har man utvärderingar av lärarna vilket är direkt kopplat till lönesättningen och är dessutom grund för uppsägningar från en dag till en annan. Jag kan kommentera att eleverna här (som är mellan 18-22 år) inte är kapabla att ge ett objektivt omdömme om lärarna och deras undervisning utan det blir helt subjektivt och är kopplat till om de gillar läraren eller inte. Hur tror man att det kommer att bli på grundskolenivå i Sverige? Det är helt kass." Eller följande:

"Dialogen på de återkommande samtalen man har på skolan mellan föräldrar, elev och lärare fungerar bra till att diskutera också hur man upplever att läraren är, det är bättre att samtala i lugn o ro än att betygsätta läraren." Ännu en:

"När lärare betygsätter eleverna, måste de bedömma hur eleverna efter hur de uppfyller de nationella kriterierna och inte efter hur mycket de gillar eleverna. Skall då eleverna bedömma lärarna efter nationella kriterier också?" Och:

"Ja, nu är det dags att lärarfacken börjar visa sig och sätter ner foten! Det här var droppen!" Men det finnns en och annan som är positiv:

"Jag är själv en elev på femton år som går ur nian till sommaren. Jag kan förstå att vissa är rädda för lönen respektiv respekt för lärarna osv. Men jag anser att det är bra för elever att sätta betyg på lärarna!!! Visst, alla elever är INTE mogna ännu men det finns faktiskt vissa som är det och som ser att alla lärare inte har all kunskap som behövs för att lära ut! Jag älskar stränga lärare för dom GER EN KUNSKAP! Men det finns dom som slöar OCKSÅ!"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla