Legitimation för lärare

Läser i bloggen "Omkretsen" på Sydsvenskans webb. Där skriver SO-läraren Lars Lundgren under rubriken Låter du en icke legitimerad läkare operera ditt barn?länk till annan webbplats om varför lärarlegitmation är bra för skolan och för eleverna. Han kritiserar regeringen för att ännu inte ha lagt fram ett förslag om en legitimation eller auktorisation.

Publicerad Av

Enligt Lärarutredningens förslaglänk till annan webbplats skulle en legitmation och skärpta behörighetsregler börjat införas i januari i år. Men inget har hänt när det gäller legitimationen. Detta trots att Jan Björklund i förra valrörelsen sa sig vilja införa en sådan.

Faktum är att tre av fyra allianspartier är för legitimationen. Förutom folkpartiet har även moderaterna och kristdemokraterna gett tydliga besked om en legitimation för lärare:

"Således borde det inte vara något problem med att införa legitimationen när en klar majoritet av regeringspartierna står bakom förslaget. Med endast sex månader kvar till valet är det hög tid att regeringspartierna visar att de menar allvar med det de lovade lärarna i valrörelsen 2006."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla