Klart besked från lärarna

I årets avtalsrörelse driver SKL, förutom nollavtal utan centralt överenskomna lönenivåer, också kravet på att lärarnas förtroendearbetstid ska minskas kraftigt och i förlängningen tas bort.

Publicerad Av

Idag har en handfull skolor prövat att byta arbetstidsmodell. Alltså att övergå från ferietjänst med 45‑timmarsvecka, inkluderande tio timmars förtroendearbetstid, till semestertjänst med 40‑timmarsvecka. Nu vill alltså arbetsgivaren att fler ska gå över till 40‑timmarsvecka för att lärarna ska göra allt arbete i skolan.

Redan i dag kan de lärare och skolor som vill, enligt det nuvarande avtalet, byta till 40‑timmarsvecka enligt lokala avtal. Ingen vill ta bort denna möjlighet.

Men det som blev mycket tydligt i gårdagens program var att för arbetsgivarna är problemet att det lokala facket på den skola som vill övergå till 40‑timmarsvecka alls ska vara involverat i detta. Arbetsgivarna talar nu om "ett fackligt veto" i det avtal som man själv skrivit på. Man väljer då att glömma bort att det är lärarna på skolan som utgör facket - och att facket driver medlemmarnas frågor och företräder dem.

Metta Fjelkner klargjorde dock tydligt att ett avtal som ändrar lärarnas arbetstider så att arbetsgivarna på egen hand kan byta till semestertjänster inte kommer se dagens ljus:

"Jag skriver inte på ett avtal där vi går över från den reglering vi har idag till ett semsteravtal, då får Sveriges Riksdag fatta sådana beslut!, sa Metta Fjelkner"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla