Skolk och skyddad identitet i skolan

Om detta skrev Svenska Dagbladet i går, "1 650 elever missar skoltid"länk till annan webbplats.

Publicerad Av

Det bekymmersamma är att Skolverkets nya statistik om långtidsskolk visar ungefär samma siffror som för två år. Dessutom visar det sig att det bara i hälften av kommunerna fanns en kontinuerlig samverkan mellan sociala myndigheter och skolan kring barn som riskerar att hamna utanför skolsystemet. Om detta bör man fortsätta samtala.

Några bloggar som tar upp problemet med skolk i skolan är: Christer Magisterlänk till annan webbplats, I huvudet på Pär Gustafssonlänk till annan webbplats och Roger Haddadlänk till annan webbplats.

En annan grupp elever med problem i skolan uppmärksammades i P1-Morgonlänk till annan webbplats idag. Då lyftes frågan om hur man i skolan hanterar barn/elever med skyddad identitet.

Det visar sig att antalet barn med skyddade personuppgifter ökar. Idag finns det cirka 4000 barn som lever under skyddad identiet och gömmer sig i dag. Det är i snitt 14 barn i varje kommun. Samtidigt saknar många skolor helt handlingsplaner för hur man ska möta barn som lever med skyddad identitet.

De eller deras mamma kan vara hotade av barnens pappa eller styvpappa. Det kan också vara polisers barn som fått skyddade personuppgifter.

Problemet för skolan är att det finns väldigt lite stöd för lärarna i dessa fall. Hur skriver man betyg/omdömen för ett barn som inte får röja sin identitet? Hur beter man sig om det finns kidnappningshot och vad gör man om kidnapparen kommer till skolan? Hur gör man med klassfoto? Med kontakter via mejl och internet? Frågorna är många.

Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner krävde i P1-Morgons debatt med Skolverkets generaldirektör Per Thullberg att Skolverket tar fram ett regelverk för hur personal ska ta hand om denna grupp barn.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla