Innovativa lärare skolans framtid

"Till exempel historier om lärare som Anna Karlsson på Victor Rydberg-gymnasiet i Stockholm. Hon har nyligen vunnit pris från Lärarnas Riksförbund som en av landets mest innovativa lärare. Hon finns bland annat tillgänglig på MSN och Facebook så att eleverna dagarna före ett prov kan be om hjälp med saker de inte förstår. Hon säger att flera elever som förut inte vågade säga något alls har gått från att ställa frågor på MSN till att räcka upp handen på lektionerna. Vinsten följer alltså med tillbaka in i klassrummet. (Anna Karlsson bygger dessutom programmerbara Lego-robotar med eleverna, vilket är helt underbart.)

De andra två pristagarna är Stefan Knutsson som driver projektet Mattecoach på nätet, och Ricardo Rodriguez som startade en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Alla använder de nya kommunikationsvägar för att göra vad hängivna lärare gjort i alla tider – finnas där för sina elever, och hitta nya sätt att få in och intressera och hjälpa dem.

Internet har bara gett dem nya vägar och gjort det lättare både för dem och för eleverna. Jag är nästan beredd att satsa pengar på att ingen av dem tycker att internet är en i sig ond eller farlig plats, eller att Facebook förstör den unga generationen."

Läs mer om årets pristagare, årets innovativa lärare i pressmeddelandet. Priset delades ut förra fredagen på Microsoft Sveriges huvudkontor i Akalla.

Och i går kväll blev de svenska lärarna också belönade vid Europatävlingen av Innovativa lärarpriset i Berlin.

Både Anna Karlsson och Stefan Knutsson vann i gruppen European Innovative Education Forum. Båda ska tävla vidare världsfinalen i Kapstaden i oktober. Anna vann första pris i sin klass och Stefan kom tvåa i Educators' Choice, de tävlandes eget val bland 80 tävlande bidrag från hela Europa!

Säg inte sedan att det inte finns väldigt begåvade och duktiga, innovativa, lärare i Sverige!


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla