Kloka skolchefer finns

I artikeln De är överens om het fråga beskrivs hur det skulle kunna gå till på fler kommuner i landet om bara det fanns större förståelse och respekt för lärarnas arbetssituation och yrke.

Publicerad Av

I Olofström är fack och skolledning också överens om att det bästa är att utgå från dagens system, där arbetstiden är lika som för övriga inom offentlig sektor.

Daniel Stjernquist, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Olofström och skolchefen Lars-Olof Ludvigsson är båda förvånade över utspelet som 198 skolchefer nyligen gjorde på DN-debatt. Där krävde de ju att rektorernas möjligheter att styra lärarnas tid måste öka. Lars-Olof Ludvigsson säger att han inte förstår talet om ökad flexibilitet:

"Det är ju precis det som lärarnas arbetstider innebär och som vi vill se mer av. Det får vi inte genom att göra den förändring som föreslås. I förslaget sägs att det handlar om ett modernt arbetstidsavtal, men det blir det inte som förslaget är utformat."

Han påpekar att en stor del av övriga arbetslivet går mot ökad flexibilitet, till exempel ökad flextid och distansarbete.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla