Sorteringsskolan fokus i skolutspel från oppositionen

På skärtorsdagen gjorde de rödgröna ett gemensamt skolutspel i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Nu ledde det inte till något större efterföljande debatt. Men frågan lär återkomma i valrörelsen ...

Publicerad Av

Under rubriken"Vi vill sätta stopp för sorteringsskolan"länk till annan webbplats samlades socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson samt vänsterns partiledare Lars Ohly kring en grund till gemensam skolpolitik. Dock finns det inga konkreta förslag, förutom att Komvux sa stärkas, vilket Lärarnas länge krävt.

Det finns en noterbar skillnad i retoriken kring skolan från oppositionens sida. Nu talar man tydligt om skolans kunskapsuppdrag som kännetecknas av kvalité både på grundskole,- gymnasie,- och högskolenivå. Ambitionen är tydlig, oppositionen talar allt oftare om att vi ska ha en utbildning i världsklass.

Det som återstår som konfliktyta mellan regeringen och oppositionen (sedan betyg och höga ambitioner inte längre skiljer blocken åt) tycks vara det oppositionen kallar för sorteringsskolan, alltså de förändringar som betyder att det kan bli svårare att ändra inriktning och få högskolebehörighet för den som inte valt inriktning för det från början.

Regeringen ser det som en möjlighet att ge skoltrötta en möjlighet till motiverande studier. Oppositionen ser det som en återvändsgränd för den som vill ändra inriktning. Båda har nog rätt på sitt sätt. Nu återstår att se vilken bild som kommer bli den segrande i den politiska debatten och i valrörelsen.

Målet tycks båda sidor vara överens om: Att alla elever ska lämna grundskolan med godkända betyg. Degt är en stor ambitionshöjning som kräver betydande insatser och riktade rätt använda resuerser.

Båda sidor är alltså ense om detta, och om det målet inte uppnås måste det ses som ett misslyckande, oavsett vem som sitter vid makten.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla