Folkpartiet hoppar av lärar­förhandlingar i protest

På långfredagen kom en välkommen påskpresent till Lärarnas. Då gick Lennart Garbrielsson, kommunalråd i Sollentuna för Folkpartiet liberalerna samt vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, ut med beskedet att han i protest mot SKL:s konfrontativa linje gentemot lärarna i årets avtalsrörelse lämnar förhandlingarna vad gäller lärarnas avtal.

Publicerad Av

Läget i förhandlingarna mellan SKL och lärarnas fackliga organisationer har helt förändrats sedan i onsdags då nio tunga s-kommunpolitiker gick ut på DN Debatt och kritiserade ledningen för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som valt strid med lärarkåren i arbetstidsfrågan.

Lennart Gabrielsson säger i ett uttalande på Folkpartiets hemsida att:

— Vårt bestämda råd är att genomföra ett avtal som inte innehåller arbetstidsomläggning och efter avtalets tecknande aktivt arbeta för att återskapa förtroende parterna emellan, uttalar Lennart Gabrielsson.

Lärarna Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner säger i ett pressmeddelande att:

— Nu blir det svårt för SKL:s förhandlingsdelegations moderata ordförande Ingela Gardner Sundström att stå kvar vid den lärarfientliga position som SKL valt i årets avtalsrörelse.

Till TTlänk till annan webbplats säger Metta Fjelkner att:

- Det är oerhört glädjande att Folkpartiet tar ställning för lärarna.

Hon förklarar att förhandlingsläget är låst och facken inte kommer gå med på SKL:s förslag om arbetstiden.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla