Politiker i SKL:s styrelse kritiska till egna linjen i avtalsrörelsen

Emil Broberg, som sitter för Vänsterpartiet i SKL:s styrelse skriver i inlägget "SKL Väljer fel väg för kvalitet i skolan"länk till annan webbplats:

Publicerad Av

"Jag, som vänsterpartiets representant i SKL:s styrelse, har vissa invändningar mot förbundets agerande och utspel."

Sedan listar Broberg tre tunga invändningar där han förordar att lokala avtal liksom i dag ska kunna slutas, samt att mer tid mellan lärare och elever inte ska bygga på mer pressade arbetsscheman för lärarna. Slutligen påpekar han att mer än lärarnas avtal påverkar kvaliteten i skolan. Han nämner särskilt problemet med att statsbidragen till kommunerna sänks nästa år.

Daniel Helldén, som sitter för Miljöpartiet som ersättare i SKL:s styrelse förordar lokala avtal om arbetstiden i ett inlägg den 7 april, "Lärarnas arbetstider en knivig fråga"länk till annan webbplats, som avslutas med konstaterandet:

"Från vår sida står vi vid att låta den lokala nivån arbeta med frågan. Lärarnas arbets­situation är en extremt komplex fråga. Vi ska inte i SKL styra upp den."

Tamara Spiric, är Vänsterpartiets ersättare i SKLs styrelse och hon talar klarspråk i sitt blogginlägg "Lärarna arbetar redan 45 timmars vecka, vilka står näst på tur att utpekas som lata?". Tamara skriver bland annat:

"Jag har hållit på med skolpolitik i 7 år nu. Min bestämda uppfattning är att det inte finns särskild många lärare som slappar sig igenom tillvaron. Istället sliter de och ändå alldeles för många gången känner att de inte hinner göra allt de skulle kunna för de barn de har ansvar att utbilda och stödja."

Även Lennart Gabrielsson, Folkpartiets vice ordförande i SKL:s styrelse, som lämnat förhandlingarna i SKL när det gäller lärarnas avtal, torgför kritik på sin blogglänk till annan webbplats:  

"Vårt bestämda råd är att genomföra ett avtal som inte innehåller arbetstidsomläggning och efter avtalets tecknande aktivt arbeta för att återskapa förtroende parterna emellan."

Glädjande nog har också moderata politiker, om än utanför moderatstyrda SKL, börjat svänga när det gäller synen på SKL:s linje i förhandlingarna med lärarna. Nu är även den moderate riksdagsledamoten Mats Gerdau mycket kritisk i sitt senaste blogginlägg, Vad pysslar SKL med?länk till annan webbplats där han skriver:

"SKL:s utspel uppfattas som ett slag i ansiktet av många lärare. Rätt eller fel, men så är det. Om friheten uppfattas som ett stort plus för lärarna, så är det kanske inte just det man ska ge sig på. Jag har förut skrivit om de djupa motsättningarna mellan parterna och att det är skadligt för skolan. Det blev inte bättre nu. Jag tror att man måste jobba mer med uppmuntran och morötter. Jag kan förstå om SKL vill att lärarna ska vara mer med sina elever, men då borde man ju gå ut med att begränsa allt det andra lärarna tvingas göra. Så kanske SKL tänkte också, men så fel det blev i media i alla fall."

Liksom vi tidigare uppmärksammat har moderaten Lars Björndahl också kritiserat SKL. I sitt blogginlägg SKLs oklara tankar om lärarnas arbetstid konstaterar han:

"Nej, SKLs politiska ledning har rört till det rejält."

Och det kan man bara hålla med om efter att ha läst alla ledarskribenter och bloggare som riktar så hård kritik mot SKL. Vad händer egentligen på SKL på Hornsgatan? Håller man på att bli omsprungen av verkligheten?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla