Lärarna säger ifrån överallt

I en nyhetsartikel i Kristianstadsbladet idag, "Lärarna ska arbeta på skolanlänk till annan webbplats", uppmärksammas att i Nordöstra Skåne har bland andra Bromöllas skolchef Bengt-Arne Lennartsson samt skolchefen i Kristianstad Kenth Olsson skrivit under på SKL:s förslag i den uppmärksammade debattartikeln i DN om reglerad arbetstid för lärare och indragna lov.

Publicerad Av

I Kristianstadsbladet får de lokala lärarfacken idag komma till tals med sin kritik mot förslaget.

"Vår tidigare erfarenhet i styrelsen av reglerad arbetstid är att undervisningstiden höjs och det blir mindre tid över för planering och förberedelser vilket inte förbättrar för eleverna som skolcheferna menar", säger Gloria Håkansson, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Bromölla till tidningen.

Hon beskriver skolchefernas utspel som näst intill ett påhopp på lärarna.

"Det är rektorerna styr skolorna och inte skolcheferna. Vi är mitt i en avtalsrörelse mellan Sveriges kommuner och landsting och lärarnas förhandlingsorganisation."

"Skolcheferna har lagt sig i något de inte har att göra med. Jag tror att de tror sig kunna spara pengar på det nya förslaget", säger Mats Ekwurtzel, ordförande i Lärarförbundet i Bromölla.

De båda lärarorganisationernas företrädare ställer sig också frågande till hur den reglerade arbetstiden ska gynna elever med behov av särskilt stöd när lärarna kommer att vara på skolan när eleverna inte är där.

"Man behöver diskutera vad som ingår i lärarens arbetsuppgifter. Jag tycker inte att man ska binda oss till arbetsplatsen. I Bromölla har vi inte arbetsplatser till alla. På Dalaskolan är vi tre lärare på varje dator vilket innebär att vi inte kan jobba samtidigt. Ska vi sitta av tiden på skolan och vänta på vår tur att få börja jobba? Det gör oss inte mer flexibla", säger Gloria Håkansson.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla