Oppositionen lovar mer pengar till skolan

I dag kom ett utspel från den rödgröna oppositionen om mer pengar till välfärden, till skolan, vården och omsorgen.

Publicerad Av

I en debattartikel i Svenska Dagbladet Brännpunkt, "Tolv miljarder mer till välfärdenlänk till annan webbplats", skriver de två partiledarna och de två språkrören, Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, att de tillför tolv miljarder kronor till kommuner och landsting de närmaste två åren.

I vårbudgeten kommer man föreslå att kommunernas resurser stärks med nio miljarder kronor mer än i regeringens budget över en tvåårsperiod. Dessutom läggs över tre miljarder i riktade satsningar över en tvåårsperiod.

Totalt beräknar de att denna satsning ger 10 000–15 000 fler jobb i kommuner och landsting. Bland annat nämns särskilt att detta ska ge "fler utbildade lärare kring barnen i skolan".

Dessutom lovar oppositionen att, om de vinner nästa val så ska de kontinuerligt se över statsbidragens storlek för att under nästa mandatperiod se till att ha värdesäkrat statsbidragen.

Detta besked mottogs mycket positivt av Lärarnas Riksförbund. Förbundsordförande Metta Fjelkner kommenterade och menade bland annat att det är välkommet med mer pengar till skolan, men att man också måste öronmärka pengarna. Dessutom tyckte hon att:

"Detta borde vara det första steget till en nationellt finansierad skola. Det är inte bara viktigt att man satsar pengar på skolan, utan också hur man satsar".

Men regeringen var, föga förvånande, inte imponerad. Kommunminister Mats Odell (KD) gick snabbt ut genom TT och kallade utspelet för "ren Tobleronepolitik" och ifrågasatte finansieringen:

"De förslår nya miljardsatsningar varje dag. Det kommer att öka statsskulden och skatterna för företag och människor vilket i sin tur försämrar skatteunderlaget för kommunerna och på sikt ger det sämre möjligheter för bibehållen välfärd."

Men bara några timmar senare går Odells chef, statsminister Fredrik Reinfeldt utlänk till annan webbplats och säger att det kommer mer till det som regeringen kallar "välfärdens kärna".  Han öppnar för mer resurser till kommunerna i det borgerliga valmanifestet i sommar.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla