Inga öronmärkta pengar till skolan i rödgrönt förslag

Liksom framgått redan tidigare så står det klart att inga öronmärkta pengar riktas till skolan, vare sig från regering eller opposition.

Publicerad Av

Därför kräver Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner och miljöpartiprofilen Gustav Fridolin i en debattartikel "Låt inte krisen gå ut över eleverna" i Sydsvenska Dagbladet att kommunerna måste satsa på skolan.

De menar att en del av de extrapengar till välfärden som den rödgröna oppositionen utlovar i sin skuggbudget måste öronmärkas för skolan. Om inte medel riktas direkt för att motverka nya nedskärningar i skolan riskerar skolan återigen att drabbas.

I debattartikeln skriver Fjelkner och Fridolin bland annat:

"Det finns ett tydligt samband mellan nedskärningarna på skolan under 90-talets krisår och 2000-talets försämrade studieresultat. Risken är stor att samma sak händer igen när kommunerna nu åter tvingas spara"

De avslutar sin debattartikel med en tydlig uppmaningen:

”Tyvärr kommer det inte att vara öronmärkta pengar och därför måste vi uppmana alla kommuner att, om oppositionens alternativ segrar i valet, satsa en stor del av de extra pengarna på just skolan.”


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla