Många reaktioner till lärarnas avtal

Lärarnas läsårstjänster är alltså räddade och bilaga M är kvar. Detta är något som glädjer såväl lärarna som de som stödjer lärarna.

En av dessa är den bloggande socialdemokratiske politikern Robert Noord som uppmärksammar lärarnas avtal i ett blogginlägg, Grattis alla lärare – SKL tog sitt förnuft till fånga!

Noord skriver:

"ett stort grattis till alla lärare som nu får ett bra avtal. Nu fokuserar vi gemensamt på det som är skolans viktigaste och huvudsakliga uppdrag, nämligen att ge alla vår elever den kunskap de har rätt till!"

En annan lärarsupporter skriver under rubriken "Nytt läraravtallänk till annan webbplats". Det är folkpartisten Lennart Gabrielsson som tar upp det nya avtalet. Han var ju den politiker som i protest mot SKL:s hårdnackade linje i arbetstidsfrågan valde att lämna SKL:s förhandlings­delegation.

Idag skriver han bland annat:

"Så kom då äntligen en uppgörelse med lärarorganisationerna. Det är bra! Avtalets resultat blev exakt så som jag redan från början förutspådde att det skulle sluta. Det bud och den stil som SKL gick fram med hade enligt min mening aldrig en chans till framgång. Skolan behöver förnyas och få en mer modern organisation för att möta framtidens utbildnings­behov."

Gabrielsson menar att byråkratin måste minskas för att öka lärarnas tid med eleverna. Han avslutar sitt inlägg med en förhoppning:

"Förändringar sker i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Ansvaret för att det fortsatta förändringsarbetet kan fortgå ligger på såväl SKL som lärarorganisationerna. Jag hoppas nu det arbetet tar ny fart!" 

Andra bloggare är Lärarnas Riksförbund i Olofström. De är idag snabba ut och skriver om avtalet på sin blogglänk till annan webbplats. Den tolkning av avtalet som Lärarnas Riksförbund har är dock förvånande nog inte den enda.

Den som läser avtalet ser snabbt att det betyder att ferietjänsterna behålls, men att de som lämnar dessa kan få ett exra tillskott på 1500 kronor. I övrigt är löneavtalet enligt märket, så lärarna får ungefär samma löneökningar som andra. Lägst 3,5 procent på drygt två år. Inte mer än andra alltså.

Men detta hindrar inte att vi kan läsa att avtalet beskrivs som att lärare får "mer än andra yrkesgrupper i löneökning". Dock glömmer man då bort att det gäller de lärare som överger ferietjänsterna ...  

En mycket tveksam tolkning kan tyckas, om man nu inte kallt räknar med att alla lärare ska övergå till semesterjänster ...