Föräldranärvaro i skolan

I en debattartikel på debattsajten Newsmill, "Skolans krav på föräldranärvaro knäcker oss yrkeskvinnor", anser Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa Föräldrar samt kandidat för Miljöpartiet till landsting och riksdag, att det är dags för Skolinspektionen att granska skolor och framförallt förskolors krav på föräldramedverkan i den utsträckning som sker idag.

Publicerad Av

Hon påpekar att det i skollagen står att förskoleverksamhet och skolbarnomsorg skall tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier.

"Det står alltså inte att vi föräldrar får passa på att hinna arbeta när vi fullgjort våra plikter gentemot skola och förskola."

Helene Sigfridsson beskriver de allt större kraven från förskola och skola att föräldrar ska engagera sig på dagtid, det vill säga vad som i normala fall är arbetstid.

"Vad är det som pågår? En gång i tiden fick vi barnomsorg för att kvinnor skulle kunna arbeta. Idag verkar det pågå en kamp om tiden mellan barnomsorgen och jobbet.
Jag fick en aha-upplevelse när jag läste att typ hälften av alla småbarnsmammor som arbetar deltid. Då fattade jag att det var dom mammorna som alla lappar från förskolan riktade sig till. Men jag vägrar gå ner på deltid för att hinna med obligatorisk bakning."

Man kan onekligen förstå yrkesarbetande - och inte minst ensamstående - föräldrars frustration. Samtidigt undrar man var fäderna, männen, är i debattartikeln - och i skolan.

Noteras kan att för bara några decennier sen låg utvecklingssamtalen oftast på kvällstid. Det finns också några insiktsfulla kommentarer till debattartikeln, som för övrigt debatteras friskt. En kommentator påpekar:

"Tänk att lärarnas arbetstider har blivit så försämrade både för lärarna själva och för föräldrar och barn."

En reflektion i detta sammanhang är att det inte lär bli bättre om SKL får igenom sin vilja om att alltfler lärare ska arbeta endast under kontorstid. Detta visar tydligt hur orealistisk denna ambition var och är. Förmodligen skulle det leda till protester från föräldrar som upptäcker att de inte kan arbeta eftersom de ska vara på ständiga möten i skolan.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla