Fortsatt debatt om föräldranärvaro

Bloggen ser att debatten om föräldranärvaro i skolan och förskolan fortsätter. Både på olika bloggar och på debattsajten Newsmill. Detta är en fråga som berör.

Publicerad Av

Häromdagen uppmärksammade vi Helene Sigfridssons debattinlägg på debattsajten Newsmill. Och på Newsmill kan vi nu läsa Erik Helmersons mycket skarpa och välformulerade inlägg "Hur har du mage, Mats Gerdau? Hur fan har du mage?".

Det är ord och inga visor som i ett försvar för Sigfridsson, riktas mot den moderate riksdagsledamoten - och förälderns - Mats Gerdaus inlägg som kritiserade Sigfridsson, "Det kallas att vara förälder".

Dessa artiklar om kraven på föräldranärvaro engagerar och mängder av inlägg finns på nätet nu. Detta visar att problemet finns och upplevs som viktigt.

Bland annat skriver Erik Helmerson, och andra fyller i och vittnar om samma sak, att:

"Det är helt uppenbart att skola och dagis har svällt över alla bräddar. När jag var liten gick mina föräldrar på ett föräldramöte per termin – på kvällstid, givetvis – och var kanske vakter på något skoldisco en fredag om året där insatsen bestod i att titta på en samling sockerspeedade elvaåringar som dansade tryckare till 'Ti amo'.
En generation senare förväntas föräldrar komma på utvecklingssamtal slumpmässiga tisdagar klockan 14.30, besöka skolbasarer, ta ledigt för ett batteri planeringsdagar då skolan är tvärstängd, pynta skolgården inför avslutningen, ordna skolans traditionella valborgs­firande, se dansshower och teaterföreställningar, lämna gamla trädgårdsmöbler till vårloppisen och baka en evig räcka bullar till utflykter där 'det vore bra om minst en förälder kunde medverka mellan 8.30 och 14, tack för hjälpen ☺ '." 

Återigen visar det på att försöken att få in allt skolrelaterat arbete för skolans personal på en 40-timmarsvecka har klara nackdelar. Därför är det obegripligt att SKL och kommun­politiker så hårt driver kraven på att läraryrket ska bli ett vanligt tjänstemannayrke där allt engagemang lämnas på skolan klockan fyra eller fem på eftermiddagen. "Piip."

Den livliga och tidvis upprörda bloggdebatt som nu kan följas visar att de som ivrar för 40-timmarsveckan som den "moderna" och rätta modellen för alla lärare bör besinna sig.
Det kan komma som ovälkommen rekyl och slå dem rakt i bakhuvudet att föräldrar förväntar sig att dagis och förskola ska ta hand om barnen när föräldrarna arbetar (utan att ha ständiga planeringsdagar där dagis är stängt). Likaså ska skolan sköta sitt kunskapsuppdrag utan att behöva dra in föräldrar på arbetstid.

Men för att detta ska fungera  krävs det givetvis mer resurser. Och framförallt krävs det att lärare har sin professionell frihet att göra en del av jobbet när det behövs, exempelvis på kvällar och helger då utvecklingssamtal och möten/aktiviteter bör hållas.

Denna heta debatt visar att föräldrar vill ha lärare och dagispersonal som har en arbetstid anpassad till uppdraget - inte anpassad till skolbyråkraters idéer.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla