Betygsmotståndare får svar på tal

Idag kan vi läsa ett välgörande inlägg på Johan Kants blogg, "Betygsmotstånd på agendalänk till annan webbplats", som svarar på en debattartikel i Dagens Nyheter om betyg, ”Ännu en gång fuskar regeringen i betygsfrågan” som vi kunde läsa i tisdags.

Debattartikeln i DN har inte uppmärksammats av denna blogg eftersom det som beskrevs som "pedagogisk expertis", visade sig vara två forskare som är betygsmotståndare av ideologiska skäl, om än i forskarkläder. Deras inlägg är den pedagogiska maffians sista strid. Men det kanske ändå kan vara värt att lyfta fram att de är en rest av en kunskaps­relativiserande tid.

Denna trend har ju påverkat mycket av svenska skolans utveckling de senaste tjugo åren, men dess företrädare finner nu att alla politiker vänder dem ryggen. Nu vill de flesta politiker ha en skola som sätter kunskap främst och som inte bara har huvudet i det blå.

Dessa forskare för vidare en trend som överlevt sig själv. Deras bästa tid har varit, vilket Kants och Magnussons debattsvar tydligt visar med all önskvärd tydlighet ...


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla