Lärlingsmiljard utlovas av Folkpartiet

I nyhetsinslaget "FP vill ha lärlingsmiljard" berättas att lärlingsplatserna på de praktiska gymnasieutbildningarna ska utökas till 40 000 om regeringen får fortsatt förtroende från väljarna.

Publicerad Av

Satsningen på lärlingsplatser kommer, enligt Folkpartiet, bli en del av regeringens gemensamma valmanifest. Kostnaden beräknas till en miljard kronor.

"Alla ungdomar vill inte gå på universitet, en del tonåringar är trötta på att gå i skolan", säger Björklund till Rapport.

Målet är att upp till var femte elev på en praktisk utbildning ska kunna bli lärling istället. Men det blir upp till kommunerna att hitta arbetsplatser som vill ha lärlingarna. Folkpartiet vill också att lärlingar ska kunna bli anställda medan dom studerar, fast med lägre anställningsskydd och med lägre lön.

Vällovligt tycker Lärarnas
Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner kommenterar utspelet i Rapport.

"Det är vällovligt, men jag hade velat se en utvärdering av försöksverksamheten innan man sätter igång ett så här stort projekt. Det finns mycket viktigt i det här som är värt att ta hand om, men man ska inte glömma bort att det också finns andra delar av skolan att ta hand om", säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund varnar också för att blanda samman utbildning och arbete.

"Det finns en fara när det gäller lärlingsutbildningar, med alltför låga löner och med arbetsgivare som utnyttjar lärlingar genom att använda dem på ett oseriöst sätt", säger Metta Fjelkner.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla