Politikers skolbetyg

I "Långt ifrån skolans ljus" ställer Expressen som man uttrycker det, partiledarna till svars för sina gymnasiebetyg. Samtliga partiledarna fick sina betyg under det relativa betygssystemets dagar.

Nå, vilka betyg hade då våra politiker? Ja, rätt medelmåttiga, eller varför inte ordinära?

De rödgröna har högre snittbetyg än de borgerliga. Högsta betygssnittet har Miljöpartiets Maria Wetterstrand; 4,3. Därefter kommer Vänsterns Lars Ohly på 3,9, sedan Miljöpartiets Peter Eriksson med 3,7 och sedan Mona Sahlin med 3,3.

Alliansens - och alla partiledares - lägsta betygssnitt hade Maud Olofsson med 3,0. Följd av Göran Hägglund på 3,3 och Jan Björklund på 3,5. Högst snitt i Alliansen hade Fredrik Reinfeldt med 3,6.

Hägglund var den ende som gick tvåårig social linje. Björklund och Olofsson, samt Eriksson och Sahlin valde samhällsvetenskaplig linje. Reinfeldt och Wetterstrand gick naturvetenskaplig linje. Och Lars Ohly är den ende som gått humanistisk linje. 

Omtyckta ämnen var föga förvånande samhällskunskap och svenska språket. 

Och vad lär vi då av detta? Kanske att politiker är som folk är mest? Och att man inte behöver gilla betyg för att få hyfsade sådana ...


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla