Rinkebyakademien brann ner

Det uppges att den våldsamma utvecklingen börjat med en konflikt vid en större fest under måndagskvällen då några ungdomar inte fick komma in. Och polis kallades till platsen.

Publicerad Av

Organisationen startade 2008 och arbetar med olika mentorsprogram, för att ”guida ungdomar in i vuxenvärldens arbetsplatser och lära dem de koder, regler och sociala färdigheter de behöver i framtiden som arbetstagare/arbetsgivare”. Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner är mentor åt två elever sedan i våras.

Initiativtagaren till Rinkebyakademien, matematikläraren Stavros Luca, säger till media i dag att han i dag inte vill tänka några destruktiva tankar. Under onsdagskvällen medverkade han i SVT:s Aktuellt och sa bland annat:

"Byggnaden är förstörd men vår vision finns kvar. Vi kommer att resa oss ur askan.

I ett Rapportinslag förklarade han att två års jobb och dokumentation har gått förlorade.

"Men det är materiella ting, livet går vidare. Vi kan inte ändra historien."

"Man ska inte ge upp för de onda krafterna. Det är väldigt viktigt att alltid ha en vision, även om vi stöter på hinder på vägen. Vi kommer att ha en Rinkebyakademie som är ännu bättre nästa år."

Stockholms stads politiker lovar att akademien ska återuppbyggas.

Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand påpekar i en artikel i Dagens Nyheter "Nya upplopp i Rinkeby"att det inte är skolans huvudbyggnad som brunnit, utan den fristående lokal som disponeras av Rinkebyakademien.

"Nio tiondelar av Rinkebyskolan är intakt. Det som hänt passerar inte obemärkt, men det stärker oss i vårt arbete för förståelse och respekt."

Tre ministrar — Jan Björklund, Nyamko Sabuni och Mats Odell — besökte Rinkebyskolan på onsdagen. Susanne Tengberg, chef för förebyggande ungdomsinsatser i Rinkeby-Kista, säger till DN att det finns många ungdomar i stadsdelen som inte har jobb, inte studerar och inte har någon vettig sysselsättning.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla