Skolan högt upp på väljarnas dagordning

Synovate har ställt frågan: Vilka samhällsfrågor är viktigast för dig när du väljer parti?

Publicerad Av

Läs mer i artikeln "Här är frågorna som avgör valet".

Efter Arbetslösheten/Sysselsättningen (30%) och Sjukvården (26%) är det Skolan (24%) som väljarna anser är den viktigaste frågan i årets valrörelse.

Treenigheten består alltså: Skola, vård och omsorg är det väljarna bryr sig mest om.  Var fjärde väljare vill prioritera skolan. Men att skolan är mycket viktig för väljarna, det visste vi ju. Väljarna är oftast klokast och bör bli lyssnade på av våra politiker.  

- Men det räcker inte att prata om de här frågorna, det krävs också att partierna har idéer som går hem i folkdjupet för att det ska få någon effekt, säger Nicklas Källebring, opinionsanlytiker på Synovate, till Dagens Nyheter.

Opinionsundersökningen bekräftar att väljarna gör samma prioritering som inför valet 2006, vilket bör betyda att vi får se skolan spela en viktig roll även inför årets val. Det skulle inte förvåna om enskilda partier i de båda blocken kommer göra olika skolutspel för att prioritera skolpolitiken.

Hos Alliansen har ju Folkpartiet tillåtits hålla i taktpinnen. Men vi kan nog gissa att såväl Centern som Kristdemokraterna kanske vill slänga in något flammande utspel om ordning eller förbättrade resultat. För att inte tala om Moderaterna som kommer lyfta fram att det behövs trygghet och stöd till eleverna, som är utsatta för ett hårt tryck idag. Det är frågor som vi  vant oss att Socialdemokraterna värnar, men med tanke på att de nya moderaterna lägger sig nära den socialdemokratiska retoriken så kan man förvänta sig något liknande. 

Likaså kan vi anta att vi från de rödgröna få profilerade utspel, särskilt från Vänstern, som vill ha skolan som ett område för egna profileringar. Vi kan gissa att det kommer handla om betyg, ordning och trygghet samt resurser i skolan.

Och Miljöpartiet har ju lyfts upp av särskilt av utbildningsminstern som en viktig motståndare i skolpolitiken. Men det kan mycket väl ha varit ett försök att destabilisera Socialdemokraterna som arbetat hårt för att förändra sin skolpolitik med ökat fokus på resultat och kunskapsuppdraget.

Vad man än kan tycka om politik, så lär inte skolpolitiken i valrörelsen bli tråkig. Den är alldeles för viktig för väljarna - och därmed måste politikerna också bry sig ...


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla