Lärarnas Riksförbund åter nominerade till Årets Lobbyist

På torsdagen offentliggjorde tidningen Resumé vilka som tävlar om utmärkelsen ”Årets lobbyist 2010”. Lärarnas är nominerade för andra gången. Priset delas ut under Almedalsveckan som pågår från den 4/7 till den 10/7.

Publicerad Av

För fjortonde året delar Resumé ut utmärkelsen Årets lobbyist. Vem det blir avgörs av en namnkunnig jury, med bred erfarenhet från politikens och påtryckarnas värld.

Lärarnas Riksförbund nomineras alltså för andra gången. Denna gång tillsammans med Lärarförbundet. Nomineringen lyder:

”Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, som bl.a fått igenom en helt ny lärarutbildning, lärarleg och krav på behöriga lärare. Lärarfackens hela handlingsprogram håller på att genomföras under nuvarande regering. ”

Den insatte vet att de exempel som anförs är framförallt Lärarnas Riksförbunds hjärtefrågor. Det var Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner som först tog sin hand från den misslyckade lärarutbildningen som infördes 2001. Sedan början av 2000-talet har man arbetat för att få till stånd en bättre utbildning för morgondagens lärare.

En lärarlegitimation har förbundet arbetat för sedan ett kongressbeslutet 1992, och kravet och målet att det i framtiden endast ska bli behöriga lärare som ska få fastanställas är naturligt för det enda förbund där medlemmarna måste vara behöriga utbildade lärare, yrkesvägledare, eller lärarstudenter.

Förra gången nominerades förbundet 2008. Då var det bland annat den framgångsrikt genomförda kongressen som gjorde att debatten om lärarnas betydelse höjdes till nya nivåer. Vid kongressen talade såväl kung Carl XIV Gustaf, statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund och oppositionsledaren Mona Sahlin. Aldrig tidigare – eller senare – har det skett en sådan uppställning från det offentliga Sverige för en yrkesgrupp.

Även om Lärarnas inte skulle utses till Årets Lobbyist denna gång, så är det ingen tvekan om att förbundet har förändrat bilden av skolan och lyft fram lärarna på ett framgångsrikt sätt. Det är få politiker och makthavare som inte vet Lärarnas agenda och förbundets profilerade ordförande Metta Fjelkner är också välkänd bland allmänheten.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla