Vägen öppen för hållbar skolpolitik för Sverige

Idag kommer Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner att delta som inbjuden extern talare vid SSU:s och LO:s valläger i Strömstad och uppmana oppositionen att komma överens med de politiska motståndarna. Uppmaningen riktas också till Folkpartiets partiledare och skolminister Jan Björklund som håller sitt sommartal i närbelägna Marstrand.

Publicerad Av

Lärarnas Riksförbund gick också ut i SVT; "Lärarfack kräver enighet om betyg". Och i dag kunde vi alltså även se att Lärarförbundet går ut med samma budskap i DN, "Dags att blocken sluter borgfred om betygen"

Båda organisationerna anser alltså att det nu inte håller att fortsätta bråka om en sådan detaljfråga som huruvida betygen ska sättas i sexan eller sjuan.

Det är tydligt att efter de stora skolpolitiska utspelen från båda blocken under sommaren så finns det nu som Lärarnas Metta Fjelkner säger en "historisk chans" att komma överens om betygen.

Under Almedalsveckan i Visby var detta en het och ständigt diskussionsfråga för alla skolintresserade. Man talade redan då om en möjlighet till något slags borgfred i betygsfrågan, det vill säga en överenskommelse mellan stridande parter att hålla sams inbördes för att bekämpa yttre fiende.

Nu finns en möjlighet till verkligt hållbar skolpolitik för Sverige. Det kommer därför att bli mycket svårt för landets skolpolitiker och politiska ledare att inte följa den uppmaning man nu får från Sveriges lärare.

Läs också Lärarnas Riksförbunds pressmeddelande "Lärarnas Riksförbund kräver borgfred i betygsfråganlänk till annan webbplats"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla