Skolpolitiken hettar till

De senaste dagarna har det hettat till i skolpolitiken.

Först gjorde utbildningsminister Jan Björklund ett utspel där han berättade att skolk ska skrivas in i betygen. Det togs emot rätt välvilligt och fick mycket uppmärksamhet trots att det varit känt sedan 2008 ...

Sedan gjorde Björklund ännu ett utspel, denna gång i den känsliga frågan om hur beslöjad och maskerad man kan vara i skolan och ändå få - och för läraren ge - en god undervisning.

Debatten som följde var som väntat polariserad, även om Lärarnas Riksförbund försökte hålla upp elevens rätt till god undervisning och menade att statsmakterna måste våga ta ställning.

I en artikellänk till annan webbplats i Svenska Dagbladet sa ordförande Metta Fjelkner:

"Antingen ska det vara tillåtet, eller så ska det inte vara tillåtet. Samma regler ska gälla oavsett om man går på en skola i Kiruna eller i Stockholms förorter. Det här är inget mastodontproblem som varje skola brottas med, men när det dyker upp behövs en tydlig lagstiftning."

Och några dagar senare kom ett stort utspel från Vänsterpartiets Lars Ohly tillsammans med Rossana Dinamarca. Vänsterpartiet redovisade intressanta uppgifter och siffror över de stora vinsterna i friskolorna. Detta gjordes genom en läsvärd debattartikel i DN, ”Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag”.

Sedan gjorde då Jan Björklund återigen ett tredje utspel under sitt sommartal i Marstrand om att föräldrar till stökiga elever ska tvingas sitta med i klassrummetlänk till annan webbplats. Säkert bra i vissa fall, men samtidigt inte det lättaste att klara rent praktiskt för föräldrar som har arbeten ...

Lärarnas Riksförbund ställde sig ändock tveksamt positiva till förslaget.

"Detta kommer inte att lösa alla disciplinproblem som finns i klassrummet, men är ett förslag värt att prova", sa Metta Fjelkner.

Hon önskade att samarbetet mellan hem och skola vore bättre än vad det är i dag. Samtidigt menade hon att det finns många hem som inte är så stabila och då är det andra insatser som krävs.

Johan Kants blogg ägnar två läsvärda inlägg åt vad som hänt den senaste tiden när det gäller skolpolitiken. Läs Valet: Skolan i fokus 1länk till annan webbplats och Valet: Skolan i fokus 2länk till annan webbplats.

I dagens Aftonbladet ägnas huvudledarenlänk till annan webbplats åt frågan om friskolornas vinster och det starka intresset från investerare och riskkapitalbolag. Samtidigt skriver Dagens Nyheter om en ny undersökning från FSI, Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, som säger att väljarna tycker att skolan är den viktigaste politiska frågan nu inför årets val.

Så är det och det kan alla som följer skoldebaten intyga. Folk, väljarna, bryr sig helt enkelt mycket om skolan.

Ännu är det över en månad kvar till valet och vi kan nog vänta oss mycket mer när det gäller skolpolitiska utspel. Det kommer bli en spännande valrörelse ...