Valets största undersökning om skolan

Vanliga opinionsundersökningar har drygt 1000 personer tillfrågade, och i riktigt stora undersökningar brukar undersökningsföretagen göra 3000 intervjuer. LR tog i lite extra. Bland annat för att kunna ta fram lokala siffror.

På måndagkvällen sände SVT Rapport ett långt inslag om undersökningen, "Väljare vill se statlig skolfinansiering". Även TT skriver om Lärarnas undersökning. Se artikeln "Många vill förstatliga skolan".

Statligt ansvarstagande
Det visar sig alltså att en mycket stor andel av väljarna vill se ett större statligt ansvarstagande för skolan. 90 procent tror inte att alla Sveriges elever får en likvärdig utbildning och en klar majoritet anser att likvärdigheten skulle förbättras med en statlig finansiering av skolan.

Det är ett viktigt budskap att föra ut på "Skolans Dag" som uppmärksammas runtom i landet i morgon.

Skolan fortsätter också att vara en av de viktigaste frågorna i årets riksdagsval. Var tredje väljare uppger att skolfrågan direkt avgörande för vilket parti som man väljer. Samtidigt är osäkerheten mycket stor bland väljarna om vilket parti som har den bästa skolpolitiken …

Livboj eller säkerhetsmarginal?
Om de rödgröna använder skolpolitiken rätt kan det bli den livboj som de behöver i en valrörelse där opinionsundersökningarna visar att alliansen leder något.

För alliansen kan en klok fokusering i skolpolitiken ge en fördel. Då skulle inte Folkpartiet ensamt få driva frågan om ökat statligt ansvarstagande för skolan.     

Undersökningen presenteras på sex olika platser runtom i Sverige på tisdag morgon. Där har resultat har brutits ner i lokala siffror som redovisas i Stockholm, Göteborg, Linköping, Västerås, Umeå och Lund.