Skolutspel dagen lång

Skolutspelen duggar nu mycket tätt.

Publicerad Av

När valrörelsen har börjat gå in i ett intensivare skede har skolan blivit än mer central. Förvånande för vissa som tror att väljarna bara vill tala om jobben. Självklart för andra som vet att väljarna tänker mer långsiktigt än politikerna ibland.

Det gäller hela veckan, som började med att SVT Rapport i ett långt nyhetsinslag på måndagskvällen berättade om Lärarnas Riksförbunds väljarundersökning om skolan.

Och under ”Skolans Dag” i går fortsatte kraven på statlig skola och missnöjet med kommunaliseringen att vara i fokus. Här kom ett mycket välkommet besked om att kommunaliseringen verkligen ska utvärderas och utredas oavsett vem som regerar landet i höst.

I dag kom ännu ett stort skolutspel om lagstiftning om lärartätheten i skolan som Mona Sahlin gjorde i Sveriges Radios partiledarutfrågning.

Det mottogs mycket positivt av Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner som såg det som ett viktigt steg för att staten ska ta större ansvar för den nationella skolan. Läs press­meddelandet.

Folkpartiledaren Jan Björklund gick också idag ut med flera utspel. Om vi räknat rätt är det tre stycken olika utspel (givetvis med reservation för att det kan vara något vi missat ...)

Först i Morgonekotlänk till annan webbplats om höjda studiemedel med 500 kronor för studenter. Sedan i morgonsändningarna SVT Rapport där Björklund utlovade en satsning på elevhälsan om allianspartierna vinner valet. Och till Lunchekotlänk till annan webbplats var Björklund ute och gjorde ett nytt utspel om provanställningar för elever på lärlingsutbildningar i gymnasiet. Han föreslog högre studiebidrag för unga som inte har gått eller fullföljt grundskola eller gymnasium. Tanken är att de ska kunna läsa in det de missat.

Dessutom gjorde de rödgröna ett utspel i SvDlänk till annan webbplats om mindre grupper på fritids i dag.

Socialdemokraterna i Stockholm passade också på att gå ut denna synnerligen utspelstäta skoldag. Man presenterade sina vallöften för skolan som innebär att mer resurser ska satsas på bland annat fler lärare i Stockholm. Det kommenterades också av Lärarnas Riksförbund i Stockholm i ett pressmeddelande.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla