Kristendomen i skolan

I dagens Svenska Dagbladet berättas i artikeln "Kristendomen ska prioriteras i skolanlänk till annan webbplats" att regeringen nu bestämt sig för att strunta i Skolverkets uppfattning att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika och jämställas i undervisningen.

Publicerad Av

Det tycker inte regeringen, som bestämt sig för att kristendomen ska behålla sin särställning i religionsundervisningen.

Förra året fick Skolverket i uppdrag att ta fram nya kursplaner för grundskolans alla ämnen. För religionsundervisningen föreslog myndigheten att texter som kristendomens särställning skulle strykas och att alla religioner skulle jämställas i undervisningen. Detta kritiserades hårt, bland annat av utbildningsminister Jan Björklund.

I torsdags klubbade alltså regeringen den kursplanen som ska införas hösten 2011. Och där kör regeringen över Skolverket och slår fast att kristendomen ska behålla sin särställning i religionsundervisningen.
Märkligt nog har inte regeringen berättat om sitt beslut, utan det kommer ut först i söndagstidningen.
Tidigare borgerliga regeringar har varit måna om att lyfta fram kristendomen i skolan. Därmed kan man säga att regeringen nu fullföljer en gammal linje.

Nyheten har tagits emot kritiskt i många blogginlägg, som "Det blåser en vind över Europalänk till annan webbplats" och "När vi tvingadses rabbla psalmer utantilllänk till annan webbplats".

Men det finns också positiva inlägg som "Kristendom i skolanlänk till annan webbplats och "Självfallet SKALL Kristendomen ha särställninglänk till annan webbplats".


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla