Fel om Lärarnas Riksförbund och SD

I bland blir det fel. Utan någon illvilja eller egentlig avsikt så blir det helt enkelt fel. Som i dagens artikel i Svenska Dagbladet, "SD:s betygsförslag får lärarstödlänk till annan webbplats".

Publicerad Av

Den snabbe tidningsläsaren (som är majoritet) fås genom kombinationen av rubrik, ingress och bild att tro att Lärarnas Riksförbund står bakom en kommande motion från Sverige­demokraterna där man föreslår betyg från årskurs fyra och motsätter sig blockbetyg i NO- och SO-ämnena.

Läs den kommentar som Lärarnas skickat ut i dag från förbundsordförande Metta Fjelkner:
"Vi vet inget om Sverigedemokraternas motioner och vi företräder inte betyg från årskurs fyra. Vi anser att det är tillräckligt med skriftliga omdömen och utvecklingssamtal för de yngre eleverna, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

Det Metta Fjelkner sagt till SvD:s reporter var att Lärarnas Riksförbund anser att de ämnen som ingår i NO och SO-blocken ska behandlas som enskilda ämnen. Annars underskattas dessa ämnens betydelse.

Efter ett samtal med Svenska Dagbladets kvalitetsredaktör ska tidningen förmodligen göra en rättelse, vilket givetvis välkomnas. Dock tycker tidningen inte att både rubrik och ingress är vilseledande, utan menar att det bara är rubriken som kan klandras. Något som säkert kan diskuteras, beroende på var man har sin utsiktspunkt. Men som sagt, ibland blir det fel och det är hedervärt att alltfler tidningar har kvalitetsredaktörer som håller koll.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla