Lärarlegitimationen får lärarna att jubla

Denna vecka börjades med jubel och klang. Efter 18 års kamp fick Lärarnas regeringen att lägga fram en proposition för riksdagen om lärarlegitimation. Givetvis har Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner kommenterat, bland annat genom ett pressmeddelandelänk till annan webbplats.

Publicerad Av

Men idag publiceras en debattartikel i Trelleborgs Allehanda, "En dröm på väg att bli sannlänk till annan webbplats" av Helena Linge, som är förbundsstyrelseledamot i Lärarnas Riksförbund. Hon beskriver så bra känslan inför detta besked hos en lärare som brinner för läraryrket och för kvalitén i undervisningen och vill att svensk skola ska nå så långt och högt som den borde.

Låt mig bara citera början av artikeln, så förstår ni:

"I fredags konstaterade jag när jag läste regeringens pressmeddelande, att jag redan på fredagseftermiddagen kände en stark längtan till måndagen. Nästan på samma sätt som en sjuttonåring kan längta till sin artonårsdag. Min längtan är inte så egendomlig.
Det var efter arton års kämpande som äntligen lärarlegitimationspropositionen på måndagen presenterades och nu alltså ligger på riksdagens bord. Lärarnas Riksförbund har sedan kongressen 1992 kämpat för att få en yrkeslegitimation för lärare till stånd. Från början var vi ensamma, men allt fler har genom åren insett vad en legitimation för lärare skulle innebära för kvaliteten i skola och så småningom anslutit sig till Lärarnas Riksförbunds tanke." 

Den 18 oktober går till Lärarnas historia.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla