Grov felbedömning av lärarnas åsikter

Måndagens debattartikel i Dagens Nyheter, "Sveriges lärare vill inte ha tillbaka den statliga skolan", från det nya radarparet Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Lärarförbundet, LF, togs emot med stor förvåning och väckte mycket bestörtning och ilska bland lärarna i LF.

Publicerad Av

Som bloggen tidigare redovisat har många av de lärare som kommenterade debatt­artikeln uttryckte att de nu lämnar LF. Och LR har fått massor av telefonsamtal till växeln där lärare gått över till Lärarnas Riksförbund. Artikeln med SKL var droppen som fått många att ta steget.

Många ombud vittnar också om att lärare är arga och går över. Även på Skolforum har det kommit påstötningar om att man vill gå över. På Skolforum har många lärare spontant kommit fram till LR:s monter och frågat hur deras förbundsledning tänkt. Det kan vi dock inte svara på ...

Att medlemstrycket har varit väldigt stort på LF och dess ordförande Eva-Lis Sirén förstår man också när man läser tisdagens text på LF:s hemsida, "Hallå där Eva-Lis Sirén..." Här försöker förbundsledningen förklara det få förstått. Rubriken skulle lika gärna kunna vara: "Det var så här vi egentligen menade ..."

Resultatet av det utspel som gjordes på Skolforum inför förbundets kongress måste beskrivas som en mycket grov felbedömning av lärarnas åsikter i denna fråga. Men man kan konstatera att tack vare LF:s tydliga ställningstagande för den kommunala skolan och genom att man valt att sätta sig i knät på arbetsgivarna har många nya medlemmar kommit till Lärarnas Riksförbund.

En del menar att det är förnedrande att anse att man måste sätt sig i arbetsgivarnas knä "för att driva utvecklingen framåt". Frågan är dock mot vilken framtid LF:s förbundsledning strävar?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla