Mer humor och kamp behövs i debatten om skolan

Bloggen noterar med glädje att debattartikeln "Lars-Göran i Svinarp ska inte styra skolan" har satt fart på ledningen i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Publicerad Av

VD Håkan Sörman har gett ett raskt svar, "Lärarnas Riksförbund behöver skilja mellan fiktion och verklighet", och även lyckats vara riktigt rolig. Dock verkar han tyvärr inte tycka att det är lämpligt att använda humor och ironi i debatten om skolan. Han skriver om sin egen underhållande jämförelse mellan Lärarnas och den kultstämplade tv-serien The Office:

"Underhållande? Kanske, men knappast sant och heller inte konstruktivt."

Men kanske behövs det mer tydlighet och humor i debatten? Istället för den samförståndskultur som så länge gjort att SKL och kommunerna kunnat kräva försämringar för lärarna och med en dåres envishet hävdat att det inte finns pengar till rejäla lönespåslag för lärarkåren.

Efter hård kamp om lärarnas tid i våras - där till och med förslag om stämpelklockor fördes fram från arbetsgivarhåll! - så lyckades parterna bli eniga om ett avtal, som på lönesidan inte gjorde någon glad. Men nu gäller det att det utfästelser om att kvaliteten i verksamheten ska vara i fokus och att SKL:s fixering vid arbetstidsfrågan är borta. Nu ska kvaliteten i undervisningen och resultaten vara i fokus.

Och det är då, Håkan Sörman, som det från lärarhåll kommer att vara mycket viktigt att kunna skilja mellan fiktion och verklighet, mellan ord och handling.

Håkan Sörman vet själv vilka stora problem SKL har med den mycket skiftande kvalitén i kommunerna när det gäller kompetens, resurser och förmåga att driva skola.

Att det främsta (enda?) medlet mot detta då är de jämförelser Lars-Göran och hans mer verkliga kollegor får från SKL har att använda - och därmed kan strunta i - är väldigt fattigt. Och inte alls roligt.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla