Intressanta kommentarer till SKL-inlägg

För några dagar sedan hade Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner en debattartikel publicerad på Newsmill, där hon med humor och ironi synliggjorde något som ofta glöms bort när det gäller kommunernas ansvar för skolan. Inkompetensen.

Publicerad Av

Debattartikeln fick ett snabbt svar av SKL:s VD Håkan Sörman. Även om det också var roligt, med en skruvad jämförelse mellan Lärarnas och kultserien The Office, så fanns det just en stark känsla av det som Sörman anklagade LR för att visa, nämligen desperation.

Att som SKL:s VD påstå att alltfler dörrar stängts för kraven på en mer statlig styrd skola och därmed en resursfördelning som tydligare fokuserar på undervisningen, är ju en ren och skär lögn. Debattartikeln med Lärarförbundet, LF, och arbetsgivarnparten SKL uppmärksammades nog, men främst för att det retade upp lärarkåren.  

Däremot har en del kommentatorer tagit SKL:s och LF:s undersökning och dess resultat att bara en procent av alla lärare vill se en statlig skola för sanning. Detta beror troligen på att man inte kunnat tro att stora organisationer vågar vara så oseriösa i sin tolkning och presentation av en undersökning som varit fallet.

Oberoende företrädare för undersökningsföretag menar att detta skadar hela branschens trovärdighet.

Det är nu också mycket intressant att läsa de kommentarer som hittills lämnats på Sörmans inlägg på Newsmill. Gå gärna in och läs dem. För den som inte hinner lägger jag in dem här nedan:

"SKL har gjort kupper mot lärarna som vi lärare har svårt att förlåta, det har gjort oss misstänksamma, som om vi hade en slug skallerorm som motpart. Minsta ovaksamhet och naiv tillitsfullhet har lett till utnyttjande och nya hot mot arbetssituationen.
LR är ett fackförbund, inte någon skolutvecklingskonsult som lärarna betalar. Det ska tillvarata lärarnas intressen. Min erfarenhet av "huvudmannen" är också att kompetensen är för svag, både vad gäller kunskap om läraryrket, pedagogik och mycket annat som ingår i läraryrket. Frågan är varför kommunerna tycks vilja ha detta arbetsgivaransvar? Vad kan vara vinsten? Jag tror att "kittet" mellan de som likt Håkan Sörman vill fortsätta projektet är att de vill besegra lärarna, de vill leda hatet mot lärarna och deras orättfärdiga ferietjänst, dra ned samtliga lärarlöner till samma nivå oavsett om de har två, tre eller fem och ett halvt års högskolestudier, oavsett om de nyss börjat eller om de arbetat tjugo år och den nivån ska vara som en vanlig kommunalarbetarlön. Lärarna ska inte tro att de är något.
De enda som ska skina med löner "utan tak" är lärare som genom olika taktiker lyckas framstå som "Duktiga Lärare", dvs som kör förmedlingspedagogik, har tweedkavaj och kontakter med rätt personer, och som kan tänka sig att "informera", helt informellt, naturligvis om sina kollegor. Och som sätter höga betyg, så klart.
Nej ni kommunaliseringens företrädare.
Det är ni som har "fuckat upp" skolan!
Fram för en ny stabil, kunnig arbetsgivare!
Bernt Johansson, 2010-11-10, 00:39

@ #2, Bernt Din kommentar var den bästa jag läst på länge! Allt du skriver stämmer på pricken överens med min erfarenhet och många med mig! Kommunaliseringen av skolan ryckte i svep undan den (lilla) kvarvarande status läraryrket hade. Helt plötsligt likställdes lönerna oberoende om läraren saknade yrkeserfarenhet och lärarbehörighet eller innehade doktors examen och lektors behörighet i ämnet samt 20-års yrkes erfarenhet! Det totala moraset blev ett faktum i och med kommunaliseringen av skolan och det är inte konstigt att läraryrket per idag har en sådan oerhört låg status. Det är inte begåvnings reserven som satsar på en karriär som lärare utan alltför ofta arbetslös ungdom som på grund av sina dåliga betyg inte har något annat val. Alla kommer i praktiken in på en lärarutbildning. Den största anledningen till skolans totala förfall beror på den alltför höga inkompetensen inom kommunerna. hoppas också på en ny och stabil arbetsgivare!
Martin Christiansen, 2010-11-10, 19:31

Jag tror väl snarare att det är Håkan Sörman som behöver titta in hos verkligheten och få lära sig att kommuner och landsting gör allt för att slippa ha några "onödiga" utgifter, så som skola och psykvård.
Sharpless, 2010-11-10, 22:55

Det finns mycket mer att säga. Glöm inte att Lärarförbundet, så som Metta Fjelkner säger, är lierade med SKL. De företräder skolledare, samtidigt som de företräder lärargrupper som inte brukar vara med i LR. Det säger sig själv vad det är för soppa LR;s medlemmar hamnat i, i och med samverkan med dessa.
Nej jag vill uppmana alla gymnasie och grundskolllärare att ansluta sig till LR och stödja kravet på staten som huvudman.
Men det är intressant att se på hur lärarna blivit konsekvent lurade, och man tänker; Affärsmän är de då inte! Nej, de är ju lärare.
Bernt Johansson, 2010-11-11, 00:36

Ingen vet om det blir bättre om staten tar över ansvaret för skolan. Frågan är om det kan bli sämre. Politikernas nödtorftigt dolda hat mot allt vad lärare heter har medfört att lönerna har sänkts till en nivå långt under vad sophämtarna har samtidigt som möjligheten att disponera arbetstiden har inskränkts rejält. Resultatet är att ingen som har möjlighet att välja ett annat yrke väljer att bli lärare. Läraryrket är inget kall. Läraryrket är inget kall. Läraryrket är inget jävla kall. Det tål att upprepas. Vill man ha bättre lärare och bättre resultat i skolan så måste lön och förmåner höjas. Dessutom måste man få bort allt socialtjänstarbete. Tillsammans med allt polisarbete. Alternativt så måste kraven höjas på utbildningen så att inte kreti och pleti kan bli behöriga lärare.
Det här är inget konstigt. Alla med hjärnkapacitet nog att ta upp kampen med en ko förstår det här. Nu är det dags att stå upp för höjda krav på skolan. Höj kraven på lärarna. Höj löner och förmåner. Slopa politiska lösningar som sammansatta klasser och lyssna på lärarna som lever i verkligheten och inte i partiernas eller universitetens blåögda tjänsterum.
Det tråkiga är att de olika lärarförbunden inte kan samarbeta eftersom det ena är riktat mot högutbildade och det andra mot lågutbildade lärare och därmed blir lönefrågan särskiljande och ett hinder för samarbete. För Lärarförbundet är inte kvalitet det viktiga utan att högutbildade inte tjänar mer och därför koncentrerar man sig på icke-frågor. Därmed blir facket också en icke-makt och kommunerna kan härja fritt (bara facket får lyssna på vad som sägs i skolledningen). God natt Sverige.
Totte, 2010-11-11, 02:17"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla