Uppgörelse om friskolor kan komma

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) medverkade i går i SVT:s aktualitetsmagasin Agenda där man i programmet bland annat uppmärksammade ”skolan som kassako”.

Publicerad Av

Han berättade att regeringen nu kommer inleda samtal med oppositionen om en reglering av friskolors möjlighet att plocka ut vinster för skattefinansierad verksamhet inom skola och utbildning.

Bakgrunden är att friskolereformen som skulle gynna eleverna, istället med västvärldens mest liberala regler kanske snarare främst ger mer klirr i kassan för riskkapitalbolag.

Bloggen noterar att programledaren ställer den självklara - men inte mindre intressanta - frågan:

"Men borde man inte ha kunnat räkna ut att företag vill tjäna stora pengar, att företag kan säljas? Är inte det ganska grundläggande i svensk ekonomi?"

Andas inte Björklunds svar lite trötthet?
"... Joo ... Du får väl fråga dem som gjorde lagstadgningen på 90-talet ... Jag vet inte ... /.../ Jag tror att utvecklingen har gått snabbare - och i den här riktningen - än vad någon då trodde ..."

Och så stramar han upp sig igen:
"Men nu har vi en ny situation och nu moderniserar vi lagstiftningen ..."

Om två veckor inleds förhandlingarna mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och efter helgens blocköverskridande uppgörelse om betygen kan den positive hoppas på en ny blocköverskridande överenskommelse inom skolpolitiken. Denna gång om friskolors vinster.

Även om en expert och redovisningsprofessor i Agenda hade svårt att se hur aktiebolag skulle kunna förhindras plocka ut sin vinst.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla