Bloggen berör

I en artikel länk till annan webbplatsbeklagar sig LF:s presschef över att bloggen länkat till andra bloggare som skrivit mindre uppskattande om LF:s ordförande. Synen på hur debatten om skolan kan skildras är onekligen mer restriktiv hos våra kollegor. Här kan ni läsa den uppföljande artikeln med min kommentarlänk till annan webbplats i Dagens Opinion.

Tanken med denna blogg är att skildra debatten om skolan i media, på bloggar och debattsidor och i nyhetsartiklar. Det är en debatt som kan vara mycket het och engagerad – just så som den ser ut. Vid några tillfällen har det alltså visat sig att våra kollegor på LF har tagit illa vid sig. Och eftersom bloggen är ett levande forum kan inlägg ändras och tas bort.

Om läsare av bloggen framöver upprörs eller får lust att invända eller diskutera det som länkas och skrivs så är man också välkommen att använda kommentarsfältet. Det har förts och förs intressanta samtal i dessa fält.

Att referera till den friska och viktiga debatt som nu förs i lärarkåren på bloggar och debattsidor är viktigt. Vi tillåter oss citera vad Lärarnas Riksförbunds distriktsordförande Johan Runesson skrev i debattartikeln ”Tyst diplomati gagnar inte svensk skolalänk till annan webbplats” som publicerades i Smålandsposten i torsdags:

”Vi skiljer oss alltså från LF genom vårt krav på statlig finansiering för en nationellt likvärdig skola. Låt oss tala tydligt om detta. En tystare skoldebatt gagnar vare sig svensk skola eller lärarnas arbetsvillkor. Undfallenhet, uppgörelser bakom dörrar eller ”tyst diplomati” har inte gagnat svensk skola under de senaste tjugo åren. Vi vill ha en tydlig debatt och tydliga krav på politikerna och huvudmännen för svensk skola.”

Så är det.

Meningen med bloggen är att ligga på gränsen och inte vara mjäkigt grå och trist, och då kan vi generöst justera när våra vänner och kollegor i LF upprörs. Även om vi fortfarande tycker att läraren Helena von Schantz har en välskriven och intressant blogg.