Nyheter man inte vill läsa

När man följer skolan i media är det mycket debatt, reaktioner och engagemang. Visst finns det krisrapporter som den senaste PISA-undersökningen, men det finns framförallt ett stort engagemang för skolan och ett ansvarstagande från lärarkår och andra.

Publicerad Av

Men ibland får vi ta del av händelser och nyheter som man blir beklämd över. Som gårdagens reportage i Utbildningsradions program Skolfront då vi kunde höra om att en grundskolelärare i Landskrona inför en klass bestående av bland annat invandrarelever sa att människor med gener som deras inte bör få skaffa barn ... Beklämmande och givetvis oacceptabelt.

Händelsen ska ha inträffat för knappt två år sedan på Dammhagskolan i Landskrona och läraren blev då omplacerad, men han får trots sitt uttalande fortsätta att undervisa. Än mer bekymrad blir man när man läser att fler i skolans personal uppges ha uttryckt sig främlings­fientligt mot skolans elever.

Skolfront har varit i kontakt med ett tjugotal elever och före detta elever på Dammhag­skolan som vittnar om att lärare och annan personal på skolan behandlar dem diskriminerande. Detta är allvarligt.

Se reportage och samtal om detta i gårdagens Skolfront. Lyssna särskilt på kloka ord från Lärarnas Riksförbunds Magnus Blixt, som påpekade att uppenbart rasistiska uttalanden strider mot lärares yrkesetik. Lärarnas profession bygger på samhällets tillit och fordrar ett stort yrkesansvar.

Att då föra resonemang som det som återges på bandinspelningen är absolut oacceptabelt. Så enkelt är det.

Sedan finns det kanske omständigheter i detta fall som gör att den svartvita bilden blir mer grå och nyanserad. Men detta ska ändå inte förekomma. Vi vill inte - och ska inte behöva - läsa sådana nyheter.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla