Svinarp i verkligheten

Ibland överträffar verkligheten dikten. Ibland ser vi oss omkring och tror inte våra ögon och öron.

Det kan väl inte vara sant att en skola i Skåne har haft sju rektorer de senaste fem terminerna och att vissa klasser i högstadiet fått byta lärare mer än femtio gånger? Jo, i Tolvåkerskolan i Kävlinge kommun är det sant.

Läsarna av denna blogg har kunnat följa mediabevakningen av skolan i flera inlägg. Som vi kan läsa i detta pressmeddelandelänk till annan webbplats från Lärarnas Riksförbund har nu också Skolinspektionen reagerat. Men det krävdes att föräldrarna gick samman och framförde krav på att skolan skulle tvångsförvaltas av staten. Lärarnas lyssnade man inte på.

I det beslut som man kan läsa från Skolinspektionen är kritiken stenhård. Vana läsare av sådana dokument säger att det är ett exceptionellt hårt formulerat beslut som ställer Kävlinge kommun i skamvrån och drar ner byxorna på de ansvariga som inte tagit sitt ansvar.

Här har vi helt enkelt fått se verklighetens Svinarp. Och vi påminner oss om Metta Fjelkners debattartikel från i november, "Lars-Göran i Svinarp ska inte styra skolan".

Då menade SKL:s VD Håkan Sörman i ett (rätt roligt) svar, "Lärarnas Riksförbund behöver skilja mellan fiktion och verklighet", att Lärarnas Riksförbund blandade ihop en tv-serie med verkligheten och överdrev. Men tyvärr var det inte så.

Ibland träffar som sagt fiktionen och dikten mer rätt än man först kan (vilja) tro." Tänkte inte på det", kanske Håkan Sörman nu skamset säger tyst för sig själv ...