Många partier vill profilera sig i skolfrågan

Det är tydligt att flera politiska partier vill profilera sig i skolpolitiken. Från höger till vänster.

Häromdagen kunde vi läsa en debattartikel i Trelleborgs Allehanda. I "Vägen till jobb börjar i skolanlänk till annan webbplats" skriver två moderata politiker en artikel som lyfter fram skolans betydelse för landets jobbskapande tillväxt och framtid.

De moderata riksdagsledamöterna Margareta Pålsson, talesperson för sitt parti i skolfrågor, och Anna Kinberg Batra, gruppledare för sitt parti i riksdagen, som efter att först ha berömt regeringens krispolitik bland annat skriver:

"Trots den ovan nämnda utvecklingen på arbetsmarknaden är det fortfarande alldeles för många som fortfarande saknar jobb och därför är jobben även fortsättningsvis en prioriterad fråga för alliansen. Ungdomar har drabbats speciellt hårt av den höga arbetslösheten och många har svårt att få sitt första jobb."

Och vidare:

"Den skola vi har idag är helt enkelt inte tillräckligt bra. Därför är det viktigt att reformera det svenska utbildningsväsendet – men det kommer att ta tid. Även om det tar tid är måste åtgärderna vidtas. För Sverige behöver en skola i världsklass och då är regeringens politik med bland annat ny lärarutbildning, ny gymnasieskola och tidigare betyg förändringar som måste genomföras."

Bloggen läser idag en intressant debattartikel som vi missat. Förra veckan publicerade nämligen Barometern "Höj lärarnas statuslänk till annan webbplats" skriven av två socialdemokratiska politiker. Den är något mer konkret och inriktad på hur skolan ska bli bättre genom att satsa på lärarna.

Det är Jonas Hellberg, socialdemokratisk kommunpolitiker i Kalmar, och Mikael Damberg, Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, som föreslår en stor satsning på lärarlöner för att vända skolans negativa utveckling.

De skriver bland annat:

”Skolpolitiken behöver ta sin utgångspunkt i just lärarna – i syfte att stärka lärarnas ställning och status. Det finns inget finare än att arbeta med att ge barn färdigheter och kunskaper för resten av livet. Politiken, föräldrar och det omgivande samhället måste ge lärare och skolledare större respekt för deras yrkeskunnande och professionella arbete."

Och de avslutar sin artikel med följande:

"Vi vill att Sverige ska vara en nation som satsar på kunskap. Ska vi möta utmaningen om ett modernt land som investerar för framtiden måste vi satsa på barnens och ungdomarnas utbildning.”

Om vi därtill lägger Centerpartiets Maud Olofssons (om än omdömeslösa) utspel från i går så ser vi att även där är skolan viktig. Läs vad bloggen skrev igår.

Dessutom har vi det starkt skolprofilerade Folkpartiet med partiledaren Jan Björklund, tillika utbilningsminister som står bakom regeringens skolpolitik.

Bloggen vill också passa på att lyfta fram vad (den moderate) statsminister Reinfeldt skrev i en debattartikellänk till annan webbplats i Svenska Dagbladet på nyårsafton. Där kunde vi bland annat läsa:

"För det andra ska vi göra 2011 till ett reformår för den svenska skolan. Vi ska från höstterminen nästa år få ett nytt betygssystem på plats. En ny lärarutbildning, lärarlegitimation och förstärkta insatser för fortbildning av lärare ska genomföras. Det pedagogiska uppdraget i förskolan ska förstärkas och vi ska införa skarpare samt tydligare kunskapskrav i skolan. Till det kommer särskilda satsningar på matematik, teknik och NO-ämnen. Med allt detta läggs nya viktiga byggstenar för att barn och unga ska kunna möta framtiden. Det är en av de viktigaste investeringar vi kan göra." 

Vi lovar att hålla utkik efter fler skolutspel.