Stämpelklockor och synen på läraryrket

Efter den kritik som förslaget fick förra året trodde man att det hela var tillbakadraget. Läs vad Lärarnas Riksförbund sa då frågan var aktuell.

Publicerad Av

Men i en artikel i Piteåtidningen, ”Flexklockeförslag tickar vidare”, läser vi att Ulrik Bylander, ordförande för Lärarförbundet i Arvidsjaur, ser positivt på flexklockan ur ett fackligt perspektiv.

Ursprungligen skulle en delegation från Piteå åkt till Arvidsjaur för ett studiebesök eftersom Arvidsjaur är en av fåtalet kommuner där flexklocka används. Besöket blev dock inte av och istället kom nu representanter från Arvidsjaur till Piteå för att informera om sin syn på stämpelklockor för lärare. Det var då Lärarförbundets positiva syn på stämpelklockor för lärare framkom.

I tidningen läser vi att från Piteås håll kvarstår den fackliga kritiken. Gunnar Andersson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Piteå, säger att han avvisar flexklocka.

Förmodligen är man rätt ensam om den positiva synen på stämpelklockor i Lärarförbundet i Arvidsjaur. Men vad vet jag?

Kanske beror det på en skillnad i synsätt på läraryrket? Om man ser på läraryrket som ett akademiskt och kvalificerat yrke med stort krav på självständigt ansvarstagande så blir ju alla förslag om att styras av en stämpelklocka absurda.

Men om ser på sitt yrke som ett tjänstemannayrke där man ingår i en industriell organisation av utbytbara enheter, så blir ju inte stämpelklockor ett problem. Ändå är det förvånande att detta synsätt tydligen finns på sina håll i lärarkåren.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla