Att växa som fackförbund

LF har valt att räkna in folkhögskolelärarna, SFHL:s medlemmar, i sin ökning – utan att berätta att det är det huvudsakliga skälet till att man ökar i medlemstal.

Publicerad Av

LF inkorporerade ju Svenska Folkhögskolans Lärarförbund, SFHL, under 2010. Men det står det ingenstans om i det som kommunicerades i veckan. Inte heller att: ”SFHLs medlemmar blir medlemmar i båda förbunden”. Men därmed kan ju också LF visa upp ett fint ökningstal.

Lärarnas Riksförbund har under året ökat i de egna medlemsgrupperna genom att rekrytera behöriga och välutbildade lärare, vilket man kan läsa i pressmeddelandet här;  ”Lärarnas Riksförbund i en stadigt positiv medlemsutvecklinglänk till annan webbplats”. Faktum är att med undantag för det år då riksdag och regering beslutade öka avgiften till arbetslöshetskassan, har man haft en ständigt uppåtgående medlemsutveckling sedan förbundet bildades 1884.

I konkreta siffror har Lärarnas Riksförbund  ökat med cirka 2% under det gångna året. LF har ökat med ungefär lika mycket bland obehöriga, förskollärare, och inte minst alltså folkhögskollärare - genom att ta över ett annat förbund. Det är en strategi som man tycks omfamna.

Ja, statistik är verkligen det möjligas konst. Om alla fackförbund valde detta sätt att redovisa medlemsutveckling så skulle de kunna växa starkt genom att bli medlemmar hos varandra. Kanske är det en lösning på många fackförbunds kris med sviktande medlemsiffror. Korsvis ägande och dubbla medlemskap ... 

Det är dock inte en modell som Lärarnas Riksförbund kommer använda. Här satsar man på att nå de behöriga och akademiskt välutbildade lärarna.

Vi noterar också att Lärarnas Riksförbunds ordföranden Metta Fjelkner har högt ställda mål. Hon, som leder det enda akademiska förbundet för behöriga lärare och lärarstudenter, säger att: "Lärarnas Riksförbund har som mål att samla alla behöriga lärare inom förbundet" och vidare menar hon att: "Det vore bra för lärarkåren i Sverige att samlas i det förbund som har en majoritet av de behöriga lärarna i Sverige. Det är något som vi tror kommer att ske på lite sikt, i synnerhet när lärarlegitimationen blir verklighet".


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla