Klass 9A igen

Efter att ha sett det första avsnittet kan man förutse att det kommer bli en hel del diskussioner och kommentarer när serien börjar sändas. En av dem som gett sig in i debatten är Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

Publicerad Av

Läs hennes debattartikellänk till annan webbplats från förra veckan i Aftonbladet då hon reagerade på att lärarna som kollektiv inte ansågs hålla måttet.

Man ska då komma ihåg att hon leder just det förbund som först av alla började ifrågasätta lärarutbildningarna och länge har krävt höjd kvalitet i skolan.

Som det står i debattartikeln har Lärarnas Riksförbund länge varnat för att läraryrket riskerar att bli ett akademiskt låglöneyrke om utvecklingen inte vänder. Redan 2004 krävde förbundet en ny och bättre lärarutbildning. Dessutom har man även krävt kontinuerlig fortbildning för lärare.

Lärarnas Riksförbund har alltid lyft fram vikten av goda ämneskunskaper, kunskapsfokus och vikten av ledarskap i skolan. Ledarskap såväl från skolledningar i våra skolor som från lärare i klassrummen. Och framför allt ett ansvarstagande från skolans huvudmän. Varför det behövs kan man delvis i se i nya omgången av ”Klass 9A”.

Läs också Metta Fjelkners debattartikel som publicerades på Newsmill idag. Vi citerar gärna avslutningen:

"Med "Klass 9A" utmanas lärare och ansvariga huvudmän att höja resultaten. Lärarna gör sitt jobb, varje dag. Frågan är hur de som sätter ramarna och fördelar resurserna ser på detta? Vill de engagera sig i skolans verksamhet, vill de lyssna på lärarna och ge den fortbildning och förutsättningar som är nödvändig?"

Om serien väcker din lust att debattera och kommentera så delta gärna i diskussionen om Klass 9A på www.facebook.com/lararnaslänk till annan webbplats


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla