Hets 2

Det är en stor olycka för en kunskapsnation att en konstnärlig polariserad skapelse ska ge bilden av skolan.

Publicerad Av

Ifrågasättande kräver kunskap. Kunskap kräver plugg och hårda studier av grunderna i exempelvis grammatiska system eller historiska fakta. När man ska ifrågasätta och gå vidare så måste man ha en grund att utgå från. En grund att bygga på - eller en grund att riva ner. Men den måste ändå finnas där.

Hur det kunnat bli så polariserat i debatten där vissa till och med tycks mena att det är fel att på gammaldags vis råplugga till prov - ja det kan vara svårt att förstå. Det har länge ansetts vara dåligt att slå in kunskaper och plugga till proven. Det är ju ingen riktig kunskap utan den glöms bort omedelbart, har det hävdats. Det kallas för att eleverna får "ytliga baskunskaper".

För den som tänker ett extra varv blir det en märklig kritik av kunskapen. Baskunskaper är väl förutsättningen för "överbyggnadskunskaper" eller finns det någon annan kunskap som inte behöver basen? Det skulle nog aldrig gamle Karl Marxlänk till annan webbplats gått med på. Han - som själv doktorerade i filosofi med en avhandling om skillnaden mellan Demokritoslänk till annan webbplats och Epikuroslänk till annan webbplats naturfilosofier - värdesatte onekligen kunskap ...


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla