Pedofil drev friskola

En märklig historia rullas nu upp efter ett avslöjande av TV4Nyheterna i början av veckan.

Publicerad Av

Sedan dess har vi fått höra historien om hur en dömd pedofil sedan år 2000 haft tillstånd att driva tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet. Enligt Skolinspektionen kan man med lagens hjälp inte förhindra att sexualbrottslingar startar och driver friskolor.

Nu läser vi i Skolvärldenlänk till annan webbplats att Skolinspektionen i alla fall ska granska skolorna.

Och nu ställs krav på lagändring. Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, Mikael Damberg menar att lagstiftningen behöver skärpas. Han tycker att det är "märkligt att man kollar upp lärare innan de anställs - men starta skola går bra".

Utbildningsminister Jan Björklund har också reagerat. Men han menar att i samband med att en lärarlegitimation införs nästa år skall också hålen i lagstiftningen täppas till - i praktiken införs ett yrkesförbud för pedofiler i skolor.

Men det finns också en ekonomisk aspekt på frågan. Skolorna har – givetvis – finansierats av skattepengar och har fått omkring 200 miljoner i bidrag de senaste tio åren. De har gått med över tio miljoner i vinst under samma period.

Enligt uppgifter har mannen som haft svårt att sköta skolorna från fängelset låtit två andra personer ta över driften, bland annat en hallick.

Så sent som den 11 januari i år dömdes de ansvariga till fängelse och näringsförbud för bokföringsbrott och skattebrott sedan de försökt tömma skolan på 16 miljoner kronor.

Var det detta som lagstiftarna ville se när skolan öppnades för privata intressen?

Man kan knappast säga att politikerna tagit ansvar för skolan om man låtit skolväsendet och utbildningen i landet skötas på detta vis. Eller så är det så att valfrihet och flexibilitet ansetts ha ett pris. Frågan är om vi är beredda att betala det priset?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla