Lärare reagerar på “Klass 9A”

I måndagens Rapport 19:30 kunde vi se och höra hur några lärare ser på programmet och på bilden av lärarkåren som SVT ger.

Publicerad Av

Bland kommentarerna från lärarrummet på Fjällenskolan i Järfälla hörde vi bland annat:

”Det känns inte som de kan skicka ut superpedagoger som ska fixa allt i varje skola …”

”En populistisk lösning …”

”Jag tycker inte att man utvecklar en lärare genom att visa upp den för svenska folket så här.”

”Som yrkeskår känns det verkligen inte roligt. Om det här är vad som sänds ut och folk tror det är vad som händer i svenska skola och i lektionssalar blir jag oroad och nedslagen …”

”De flesta vill gärna att någon kommer in och har synpunkter på undervisningen, men det är ingen som har tid att komma hit …”

”Det är Inte ett dugg farligt att öppna dörrarna till klassrummen, men då ska dörrarna öppnas till alla klassrum …”

Mikaelskolan finns i en miljö som inte är särskilt gynnsam. Den är långtifrån ensam om det. Men samtidigt finns mängder av skolor där studiemiljön är betydligt mer stimulerande.

Egentligen är det ju detta som borde vara debattämnet i kölvattnet av serien! Att svenska skolan är så olikvärdig och inte håller samma höga standard överallt.

Det finns skolor med lärare som kan koncentrera sig på att undervisa och ge elever med studievana goda kunskaper. I andra skolor i utsatta områden är situationen den motsatta och där får inte eleverna de kunskaper de har rätt till.  

Vi vet att skolan tyvärr blivit alltmer styrd av klass och föräldrars socioekonomiska bakgrund. Läs gärna Lärarnas Riksförbunds rapport ”Rika barn lära bäst? Om klyftorna i den svenska skolan” som väckte stor uppmärksamhet under Almedalsveckan 2010.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla