Huvudet på spiken

Den synnerligen läsvärda bloggen som drivs av Helena von Schantz måste återigen rekommenderas. Hon är en fritänkande lärare och medlem i Lärarnas Riksförbund som både ger beröm och kritik åt alla håll.

Hon står alltid på på de välutbildade engagerade lärarnas sida - och stödjer sin yrkeskår med andra ord. Senaste gången vi citerade henne blev dock känslorna upprörda och vållade konvulsioner hos mer känsliga själar.

Denna gång har Helena von Schtanz skrivit en serie inlägg som nu nått fram till avsnitt elva: "Allt är lärarnas fel 11". Läs också de andra tio inläggen. Vi ser fram mot det tolfte avsnittet i serien.

I det senaste kan vi läsa:
"I min långa serie Allt är lärarnas fel har jag behandlat skit som har slängts på oss lärare från alla möjliga håll. Fokus för det här inlägget och för det nästa är lärarföraktet på SVT."

Helena von Schantz skriver särskilt om UR:s program Skolfront och kritiken är mycket hård - men välgrundad. Programmet har utvecklats mot mer populism och enkla vinklar.

Och det är inte utan att man tänker på SVT:s nya omgång av "Klass 9A". Det är inte långt ifrån att man där kan se ett möjligt lärarförakt på SVT.

Den som arbetat i media vet mycket väl att media är som ett hajstim som inte går till attack ensam utan väntar till dess man ser ett "offer" som är svagt och kan attackeras. Hajar går till attack endast då de är 100 % säkra på att det är ett byte som de känner till.

Media kan beskrivas som den listige mobbaren, eller hajen, den som känner av vem man kan angripa ... Aldrig en Carl Bildt, men absolut en Maria Borelius, för att ta ett politiskt exempel på hur olika media behandlar olika personer, grupper eller makthavare. Och nu tycks ju lärarkåren var under olika och starka attacker, efter att ha försvagats under cirka tjugo år.

Men vad händer när offret vägrar vara just offer? När man inte böjer huvudet och flagelantiskt väntar på slagen och säger sig vilja lära av kritik som inte är neutral utan ensidig och lägger allt ansvar på lärarna.

Man ska inte vara så säker på att alla alltid köper att allt är lärarnas fel ...

Låt mig avslutningsvis bara citera ur inlägget "Allt är lärarnas fel 9":

"Jag skulle kunna skriva flera A4-sidor till om orsakerna till att den svenska skolan inte är likvärdig och att snedrekryteringen ökar, men det tänker jag inte göra. Jag nöjer mig med att konstatera att ingenting av det jag har tagit upp i min serie ”Allt är lärarnas fel” är lärarnas fel. INGENTING!
Sverige har inte de lärare landet förtjänar. Sverige har jävligt mycket bättre lärare än landet förtjänar."

Ja, så står det: "bättre lärare än landet förtjänar."