Vad är det som är så svårt att förstå?

När man söker på nätet och scannar media så finns det gott om inlägg och debatter som berör utbildning och skola. Och ibland kan vi läsa om lärare som uttrycker en stor frustation över att inte kunna göra ett så bra jobb som man vill.

Publicerad Av

I Strömstads Tidning kunde man nyligen läsa en artikel riktad till ansvariga politiker, "En förtvivlad undran", skriven av läraren Andreas Hansson - som jag hoppas att politikerna tar på största allvar. Andreas skriver bland annat:

”Det gör mig förtvivlad att politiker som säger att skolfrågan är viktig, så totalt nedvärderar och ignorerar mig och alla andra lärare som försöker ge en bild av de problem vi har i skolan."

Han skriver längre fram i texten:

"Fokus ligger fel och det är pinsamt att hela svenska folket, politiker i synnerhet, har lyckats att totalt missa det så uppenbara i sammanhanget. Elevernas behov av handledning är större idag än någonsin, samtidigt som resurserna är mindre än någonsin. Vad är det som är så svårt att förstå?

Arbetet måste göras ändå. Av färre anställda, med mindre resurser. Klarar vi inte av det? Det var illa! Då måste vi sätta igång med rapporter om vad som går fel. Ifrågasätta oss själva. Arbeta flera timmar varje vecka för att reda ut varför vi inte klarar av vårt jobb. Timmar som tas från de små resurser vi redan har. Förstår du nu varför jag inte känner att jag kommer klara av att sköta mitt jobb?”

Denna text bör läsas av landets samtliga kommunalpolitiker som är ansvariga för skolan i verkligheten och som är de som sätter ramarna för lärarna. Man hoppas de förstår och vill ta till sig budskapet.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla