Lärarföraktet

Idag läser vi en läsvärd artikel på debattsajten Newsmill. Den är skriven av en av våra favoritbloggare, språkläraren Helena von Schantz. I "Klass 9 A ökar lärarföraktet" frågar hon sig bland annat:

Publicerad Av

"Vad visar serien då om svensk skola? Lärarförakt är det mest tydliga. Det finns såväl i programidén, som i utförandet och i uppföljningen. Än en gång är allt lärarnas fel. Om lärarna bara ville skärpa sig och inte vara så mesiga/grabbiga/självgoda/okunniga/insiktslösa, då skulle vi genast få rätsida på den svenska skolan.

Men serien visar visar också konsekvenserna av den ändrade lärarutbildningen och läraryrkets förändrade villkor, status och och attraktionskraft.  Något som är skrattretande ironiskt är att man sätter tre lärare från en tidigare lärargeneration då både utbildning, lärarstatus och arbetsvillkor såg helt annorlunda ut att läxa upp dagens unga lärare. Idag utbildar sig många till lärare för att poängen inte räcker för att komma in på något annat och för att det är ett yrke man åtminstone känner till."

Hon skriver vidare:

"Det finns fantastiska unga lärare, olämpliga gamla sådana. Det finns bättre och sämre lärarutbildningar. Men trenden jag beskriver har varit synlig under en lång tid nu och jag tror inte att någon verksam i skolan skulle vilja tvista om den."

Helena påpekar att omsorg och fostran fått gå före undervisning i den svenska skolan:

"Den här växande bristen på akademiker och eldsjälar är  ett av den svenska skolans största problem. Orsakerna är många och  strukturella. Tanken att man skulle kunna coacha bort problemet är både sorglig och befängd.  Serien Klass 9 A, där tre äldre lärare tillåts beskärma sig över några unga lärare som inte bär någon egen skuld till att de är illa rustade för sina uppdrag och som framställs i orättvist dålig dager kan bara göras för att det finns ett lärarförakt. Den främsta konsekvensen av programmet är att det föraktet växer. Är det verkligen sådant statstelevisionen skall ägna sig åt?"Det kan man fråga sig.

Passa förresten gärna på att läsa Metta Fjelkners debattartikel på Newsmill,"SVT riskerar att spä på föreställningen att det är fel på lärarnalänk till annan webbplats", som publicerades när serien började sändas.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla