Om lärarföraktet. Läs, eller läs igen!

Och har ni läst det, så läs det igen. För det är det värt. Helena är förmodligen landets mest välskrivande bloggare!

Publicerad Av

Hon går hon på ett fullkomligt lysande sätt igenom journalisten Malin Siwes krönika i senaste Fokus, som vi skrivit om tidigare i inlägget "Viktigt stå upp för lärarkåren". Om man delvis ändå kan skratta åt Siwes tokigheter, så blir man desto mer allvarlig och berörd efter att ha läst Helenas försvar för lärarna. Hon fullkomligt smular sönder Siwes krönika som blir kvar med invektiven. Jag är övertygad om att hon uttrycker det väldigt många lärare tycker i denna fråga.

Låt oss bara citera slutet:

"Malin Siwes dräpa osar inte bara ilska utan också lärarförakt och hon innehar en position som gör det möjligt för henne att sprida den ilskan och det föraktet vida omkring. På så vis kan hon orsaka den svenska skolan en hel del skada. Den där typen av texter lär inte få någon lat eller olämplig lärare att skärpa sig, däremot lägger de sten på färdigt tunga lass, ökar det allmänna lärarföraktet och gör därigenom vårt arbete svårare. Men framför allt påverkar lärarföraktet läraryrkets status och attraktionskraft i negativ riktning just när vi desperat behöver göra det mer lockande och lönsamt att välja lärarbanan.

I fortsättningen föreslår jag därför att Malin Siwe skriver om annat än skolan. Något där hon åtminstone inte ställer till med någon större skada. Förslag? Hissmusik? Julskyltning? Eller varför inte om vädret? Gudarna ska veta att vädret är en rik källa till åtminstone ilska nuförtiden. Förakt är jag rädd ställer till med skada hur man än kanaliserar det."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla