Skolgång utan trygghet

En förälder berättar:
"Det har varit problem länge. Men i höstas accelererade det. Nästan all undervisning försvann, det blev bara projektarbeten. Skolveckorna bestod till slut bara av några timmar.”

Publicerad Av

De fyra MoveIT-gymnasierna i Göteborg och Kungsbacka har haft stora problem med ekonomin och undervisningen har inte kunnat klaras. Och om inte en åtgärdsplan tas fram på tre veckor läggs skolorna ner, säger Skolinspektionen.

Det hela är givetvis mycket allvarligt för de närmast berörda, men det visar också stora brister i kommunens kontroll av var pengarna man betalar ut tar vägen.

Ägarna till denna skola uppges inte vara riskkapitalister utan förhoppningsfulla vars anställda bland annat Lärarnas Riksförbund nu får försöka hjälpa.

Man kan undra vad detta kan komma att kosta Göteborgs kommun? En lärare som tipsar om denna nyhet frågar sig också: ”Är det värt att betala två gånger för samma sak i den allmänna valfrihetens namn?”

Enligt deltagare vid ett medlemsmöte på en friskola uttrycks det tydligt att lärarnas viktigaste uppgift är att marknadsföra skolan ...
Vi andra trodde naivt att lärarnas viktigaste uppgift är att förmedla kunskap.

En elev i årskurs tre på MoveIT säger:
”Det känns som tre bortkastade år. Vi har inte få någon information från skolan och rätt som det är kan alltihop vara över.”

Svensk skola år 2011.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla